Skip to main content
| Notaka

“Φόβοι για ανατιμήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο λόγω διεθνών τιμών”.

 Φόβους για «αναρρίχηση» της τιμής της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης το επόμενο διάστημα δημιουργεί η σταθερά ανοδική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου

Οι τιμές βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά υψηλά από το 2015 με την τιμή βαρελιού στα 67,72 δολάρια από 57,7 δολάρια που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 και 47 δολάρια τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Από την στιγμή που άρχισε να πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου του 2017, μέχρι και χθες 8 Ιανουαρίου η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε κατά περίπου 7% από τα 64 στα 67,7 δολάρια.

Το δε κερδοσκοπικό κλίμα για το επόμενο διάστημα συντηρεί η πολιτική κρίση στο Ιράν (μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες) σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής των ΗΠΑ και την τεράστια ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα που αναμένεται να σπρώξουν τις διεθνείς τιμές ακόμη υψηλότερα.

Άμεση συνέπεια ήταν ότι και οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα άρχισαν αργά αλλά σταθερά να παίρνουν την ανηφόρα. Η αμόλυβδη σε μέσα επίπεδα για όλη την χώρα αυξήθηκε από 1,5 ευρώ το λίτρο τον Οκτώβριο στα 1,55 χθες ενώ το ίδιο διάστημα η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης από τα 1,27 ευρώ στα 1,33 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 0,94 ευρώ στο 1 ευρώ.

Σε περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το μεταφορικό κόστος όπως είναι τα νησιά και οι απομακρυσμένες περιοχές η αύξηση ήταν μεγαλύτερη . Για παράδειγμα στο νομό Έβρου η τιμή της αμόλυβδης από τα 1,55 ευρώ από 1,52 ενώ το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε στα 1,33 ευρώ από 1,26 ευρώ από θέρμανσης έφτασε το 1,03 ευρώ από 0,95 ευρώ τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των τιμών ε στο πετρέλαιο θέρμανσης εξανεμίζει την θετική επίδραση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ούτως η άλλως είναι μειωμένο για φέτος κατά 50% από τα 25 στα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Η ομοσπονδία βενζινοπωλών (Π.Ο.Π.Ε.Κ) εξηγεί τις τιμές ως αποτέλεσμα των διεθνών τιμών και μιλά για ανελαστικότητα στην απορρόφηση των αυξήσεων από λιανική λόγω των αυξήσεων στον ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα όπου επιβάλλεται και ο επίσης αυξημένος στο 24% ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!