| Notaka |

“Μην ξεχνάτε, 10 χρόνια πριν το πετρέλαιο άξιζε 100 δολάρια περισσότερα σε σχέση με σήμερα”.

Μην ξεχνάτε, 10 χρόνια πριν το πετρέλαιο άξιζε 100 δολάρια περισσότερα σε σχέση με σήμερα

 Της Ellen R. Wald

Καθώς αλλάζουμε ημερολόγιο, η τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κυμαίνεται περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Το WTI είναι το πετρέλαιο αναφοράς των ΗΠΑ και το υποκείμενο εμπόρευμα που χρησιμοποιείται από το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου. Βασίζεται σε ένα είδος ελαφριού, γλυκού πετρελαίου που παραγόταν κυρίως στο Τέξας κατά το πρώτο μέρος του 20ού αιώνα. Με το WTI να υποχωρεί στα τέλη του 2014 και την τιμή του να βυθίζεται κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι πριν από δύο χρόνια, οι περισσότεροι traders και παραγωγοί πετρελαίου είναι ευγνώμονες για αυτό που θεωρείται ευρέως ανάκαμψη των τιμών.

Πριν από μια δεκαετία, ωστόσο, το WTI διαπραγματευόταν στα 145 δολάρια το βαρέλι (τον Ιούλιο του 2008). Σε όρους δολαρίων, προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό, αυτά τα 145 δολάρια άξιζαν περισσότερα από 160 δολάρια. Με άλλα λόγια, η αποτίμηση του WTI είναι κατά 100 δολάρια μικρότερη από ό,τι ήταν εννιάμισι χρόνια πριν.

Στην κορύφωσή της, το καλοκαίρι του 2008, η τιμή του WTI βρισκόταν σε μη ρεαλιστικά επίπεδα. Τα 145 δολάρια δεν μπορούσαν να διατηρηθούν και πράγματι δεν το έκαναν. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, εν μέσω του χάους της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης στο τέλος του 2008, το WTI άρχισε να διαγράφει πτωτική τροχιά και προς στιγμήν βρέθηκε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια, ανέκαμψε γρήγορα, περνώντας τελικά μια τετραετία (από το τέλος του 2010 έως τα τέλη του 2014) στο άνετο εύρος των $80 έως $110. Στη συνέχεια, βέβαια, ήρθε η προαναφερθείσα κατάρρευση των τιμών, η οποία αποδόθηκε στην επανάσταση του fracking, τη χαμηλή ζήτηση, τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και τους κερδοσκόπους.

Το καλοκαίρι του 2008, η τιμή ήταν εν μέρει υψηλή, καθώς πολλοί επαγγελματίες πίστευαν ότι ο κόσμος βρισκόταν αντιμέτωπος με την “κορύφωσης της παραγωγής πετρελαίου”, μια λανθασμένη θεωρία που υπαγόρευε ότι είχαμε φτάσει στο κορυφαίο σημείο της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Το περασμένο καλοκαίρι, οι καταναλωτές συνήθισαν την τιμή της βενζίνης στα 4,00 δολάρια ανά γαλόνι σε ορισμένες πόλεις. Εκείνη την περίοδο, ένα στοίχημα πως το WTI θα φτάσει τα 160 δολάρια το βαρέλι το 2018 θα έδειχνε συντηρητικό. Σήμερα το WTI βρίσκεται κατά περισσότερο από 100 δολάρια κάτω από αυτό.

Ακούγοντας όλες τις προβλέψεις της αγοράς για το 2018, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πριν από 10 χρόνια λίγοι πίστευαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν τόσο χαμηλές σήμερα. Το μάθημα εδώ είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι ασταθείς και παρά τις πολλές προβλέψεις που τοποθετούν σε συγκεκριμένο επίπεδο την τιμή του πετρελαίου σε ένα έτος ή για τη μέση τιμή του 2018, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!