| Notaka |

“Στο ναδίρ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης”.

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

 Του Μανούσου Κλάδου,

Στο ναδίρ έχει φτάσει η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στο Ρέθυμνο καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ρεθύμνου κ. Ηρακλή Ξυδάκη καταγράφεται μείωση 10% με 15% στους καταναλωτές σε σχέση με πέρσι. Χρόνο με το χρόνο οι πολίτες που επιλέγουν για τη θέρμανση τους πετρέλαιο μειώνονται καθώς η οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» και τους Ρεθεμνιώτες με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες μορφές για να εξασφαλίσουν την ζεστασιά στο σπίτι τους το χειμώνα.

Υπολογίζεται, πως μόλις το 5% του τοπικού πληθυσμού καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό πολύ μικρές ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια ώρα η τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός, που κατατάσσει το καύσιμο πολυτέλεια ενώ έχει μειωθεί το επίδομα θέρμανσης, εξέλιξη που συντέλεσε στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των καταναλωτών.

Η κατάσταση στην αγορά των καυσίμων θέρμανσης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα κατανάλωσης και οι πρατηριούχοι αντίστοιχα βιώνουν το αντίτιμο αυτό με μεγάλες ζημίες.

ΣΤΟ 50% Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το επίδομα θέρμανσης ήταν μια ελπίδα για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους καταναλωτές. Ωστόσο, από φέτος η μείωση του κατά 50% ήλθε για να συμβάλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυτά παραμένουν τα ίδια καθώς και οι 4 ζώνες που έχει χωριστεί η ελληνική επικράτεια.Όσοι αγοράσουν πετρελαίου έως τα τέλη του 2017 και κάνουν αίτηση θα λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί στα τέλη Ιανουαρίου 2018. Όμως, όσοι βάλουν πετρέλαιο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2017 τότε θα λάβουν το επίδομα στα τέλη Ιουνίου.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα είναι τα εξής:

  • Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ- Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.

8ο  ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το τέλος του 2017, και ενώ το επίδομα μειώνεται κατά 50%, βρίσκει τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν το καύσιμο ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, και πάλι λόγω των φόρων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ε. Επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στην κατάταξη, με τη μέση τιμή του diesel θέρμανσης να βρίσκεται στα 98,3 σεντς ανά λίτρο (11/12/2017), και να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ότι στο Βέλγιο (59,5 λεπτά).

Σε πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά επίπεδα είναι οι τιμές στη Βρετανία (60,2 σεντς), στην Ιρλανδία (65,5 σεντς), στη Γερμανία (63,9 σέντς). Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ότι οι Ελληνες αγοράζουν επίσης πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, όπως οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Φιλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι κ.ά.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Σπριντ στην πανευρωπαική κατάταξη των χωρών με βάση τις τιμές των καυσίμων έκανε το 2017 η Ελλάδα, λόγω της εκτίναξης των φόρων.

Συγκρίνοντας τη θέση της χώρας στην πανευρωπαική κατάταξη κατά τη χρονιά που φεύγει με εκείνη που είχε στα τέλη του 2016, αποδεικνύεται ότι ειδικά στο ντίζελ κίνησης αναρριχήθηκε στη σχετική λίστα κατά… δέκα ολόκληρες θέσεις, και από τη 15η μεταξύ 28 χωρών, κατέχει πλέον τη 5η θέση από πλευράς ακρίβειας.

Ανοδο όμως λόγω φόρων κατέγραψε η Ελλάδα και στις άλλες κατηγορίες. Ακριβώς ένα χρόνο πίσω, (19/12/2016), η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση ανάμεσα στις χώρες με την ακριβότερη βενζίνη, την 9η στο πετρέλαιο θέρμανσης και την 15η στο ντίζελ κίνησης. Ενα χρόνο μετά με βάση το τελευταίο δελτίο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων (11/12/2017), η χώρα μας κατέχει την 3η υψηλότερη τιμή βενζίνης, την 8η ακριβότερη στο πετρέλαιο θερμανσης και την 5η υψηλότερη στο ντίζελ κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος βενζίνης στη χώρα μας κινείται στα 1,534 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 13% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,359 ευρώ.

H τιμή στην Ελλάδα είναι ελάχιστα χαμηλότερη απ’ ό,τι στην Ιταλία που βρίσκεται στη 2η θέση, αφού στη γειτονική χώρα η βενζίνη πωλείται μόλις 9 σεντς ακριβότερα (1,534 ευρώ) ανά λίτρο. Ταυτόχρονα, 22 σεντς μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,555 ευρώ ανά λίτρο.

Τα 1,534 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά ακριβότερη, με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Στο Λασίθι για παράδειγμα πωλείται προς 1,608 ευρώ, στη Κεφαλοννιά προς 1,624 ευρώ, και στη Σάμο προς 1,657 ευρώ.

5ο  ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΝΤΙΖΕΛ ΣΤΗΝ ΕΕ

Το ντίζελ κίνησης, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πωλούνταν στις 19 Δεκεμβρίου 2016, εκτινάχθηκε ένα χρόνο μετά στα 1,303 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 10%.

Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα κατά 5% πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι τα 1,243 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως το 5ο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε., πίσω μόνο από Φιλανδία, Βρετανία, Ιταλία και Σουηδία.

ΠΗΓΗ: http://rethemnosnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!