Skip to main content
| Notaka

“ΔΥΣΟΣΜΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ”.

 Του Νίκου Αβουκάτου,

Θέμα λίγων μηνών είναι πλέον το ζήτημα εκκίνησης των απαραίτητων δειγματοληψιών για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας στην περιοχή του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά από μία πολύμηνη στασιμότητα, η διαδικασία -επιτέλους- ξεμπλοκάρει: τα απαιτούμενα έγγραφα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 30.000 ευρώ (από σύνολο 84.000 ευρώ), εγκρίθηκαν, τελικά, από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να είναι, πλέον, εφικτή η προμήθεια των φορητών προσροφητικών αντλιών μερκαπτανών ή δύσοσμων θειούχων ενώσεων, που αναμένεται να «προδώσουν» τη ρυπαντική πηγή στη δυτική Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό καλύπτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εφόσον γίνει άμεσα η παραγγελία των αυτόματων αντλιών σύγχρονης τεχνολογίας, το αργότερο σε περίπου δύο μήνες ο προμηθευτής θα τις παραδώσει στο ΑΠΘ», εκτίμησε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Κωνσταντινή Σαμαρά, υπεύθυνη του εργαστηρίου.

Λήψεις και αποτελέσματα με… μήνυμα

Όταν ξεκινήσουν, οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, μέσω… sms. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, «με τις αυτόματες αντλίες, η δειγματοληψία μπορεί να γίνεται με sms, ακόμη και σε περίπτωση εμφάνισης ενός έκτακτου επεισοδίου. Δηλαδή θα μπορούμε να συλλέγουμε δείγματα από μακριά και την επόμενη ημέρα να τα αναλύουμε».

Σύμφωνα με την ίδια, θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός μετρήσεων για να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης. «Δεν θα είναι εύκολο, με τις πολλαπλές πιθανές εστίες ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος έρευνας», σημείωσε.

Ο εξοπλισμός

Εξάλλου, το Εργαστήριο έχει ήδη εξοπλιστεί, με δωρεά των ΕΛΠΕ, με ένα σύγχρονο σύστημα Αέριας Χρωματογραφίας-Φασματοσκοπίας Μάζας σε σύζευξη με μονάδα θερμικής εκρόφησης (TD-GC/MS), το οποίο θα διευρύνει και θα αναβαθμίσει τις δυνατότητές του για έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα του ελέγχου της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το όργανο θα εξυπηρετήσει, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος για τον προσδιορισμό μερκαπτανών, με στόχο τη διερεύνηση του προβλήματος της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Με τον εξοπλισμό αυτόν θα πραγματοποιηθούν off-line ενόργανες μετρήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επιτόπια συλλογή δειγμάτων αέρα και χημική ανάλυση με την τεχνική TD-GC/MS.

Τι είναι οι μερκαπτάνες

Οι μερκαπτάνες, όπως και άλλες πτητικές οργανικές θειούχες ενώσεις, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα έντονη και διαπεραστική αποκρουστική οσμή, που γίνεται αισθητή ήδη από πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Στην ατμόσφαιρα εκλύονται τόσο από φυσικές πηγές (αναερόβια αναγωγή θειικών σε επιφανειακά νερά και εδάφη), όσο και από ανθρωπογενείς πηγές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων/ιλύος, διυλιστήρια πετρελαίου και βιομηχανίες πετροχημικών, βιομηχανίες χαρτοπολτού, μονάδες διανομής υγραερίου και φυσικού αερίου κ.ά.)

ΠΗΓΗ: http://greenagenda.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!