| Notaka |

“Τα ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης ωθεί στη χρήση ηλεκτρικών σωμάτων – Μέτρα ΡΑΕ για την αποτροπή black out”.

Τα ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης ωθεί στη χρήση ηλεκτρικών σωμάτων – Μέτρα ΡΑΕ για την αποτροπή black out

 

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς θεωρούν ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης διακοπής ρεύματος είναι υπαρκτός λόγω της αύξησης της ζήτησης τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες
Στα όριά του είναι πιθανόν να φθάσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας, καθώς εκατομμύρια καταναλωτές θα αναζητήσουν ζεστασιά βάζοντας σε λειτουργία ηλεκτρικά σώματα και καλοριφέρ. 
Οι καταναλωτές αυτοί θα χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν διότι δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,98 ευρώ το λίτρο, το οποίο να σημειωθεί έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα ηλεκτρικά σώματα αλλά πρέπει να το προπληρώσεις σε αντίθεση με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα πληρωθεί μετά  από τέσσερις μήνες.  
Αυτό όμως που δεν ξέρει ο καταναλωτής είναι ότι η χρήση ενός ηλεκτρικού σώματος είναι πιο οικονομική λύση σε σχέση με οτιδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης στην περίπτωση το πρώτο έχει καλή απόδοση. 
Για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό σώμα με ονομαστική κατανάλωση 2.500 watt καταναλώνει σε μία ώρα 2,5 Kwh. 
Σε μία ώρα το κόστος προκύπτει πολλαπλασιάζοντας την τιμή της Kwh που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 0,080 ευρώ. 
Έτσι το κόστος διαμορφώνεται στα 20 λεπτά του ευρώ.  
Στην περίπτωση που το θερμαντικό σώμα λειτουργήσει 10 ώρες την ημέρα θα καταναλώσει 25 Kwh με το κόστος να ανέρχεται στα 2 ευρώ για το διάστημα αυτό και περί τα 60 ευρώ για έναν μήνα. 
Από την άλλη, η υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει οδηγήσει την τιμή του κοντά στο 1 ευρώ, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του. 
Επίσης το κόστος ανά Kwh στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 0,11 ευρώ με μέση τιμή 0,98 ευρώ το λίτρο. 

Αύξηση ζήτησης για ρεύμα λόγω του κρύου 

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ζήτηση σε φορτία αυξάνεται αλματωδώς από τη μία ημέρα στην άλλη λόγω της χρήσης των ηλεκτρικών σωμάτων.  
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι πολύ εύκολα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μπορεί να φθάσει στα όρια του.  
Στέλεχος της ΔΕΗ  θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός λόγω της αύξησης της ζήτησης και επιπλέον η Κομισιόν μείωσε τις ώρες λειτουργίας στις 17.500 ώρες για δύο μονάδες παραγωγής όπως είναι του Αμυνταίου και της Καρδιάς.  
Το αρχικό αίτημα της ΔΕΗ ήταν οι ώρες λειτουργίας να φθάνουν στις 32.500, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό. 
Τον Ιανουάριο του 2017 η μέγιστη ωριαία ζήτηση του συστήματος έφθασε σε 9.199 MW, προκαλώντας αναστάτωση στο διαχειριστή.  
Τον περασμένο Οκτώβριο η μέγιστη ωριαία ζήτηση του συστήματος ήταν 6.519 MW.  
Πάντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος  ενός μπλακ άουτ στη ΔΕΗ,  ζητώντας τη λειτουργία όλων των μονάδων παραγωγής και ζήτησε την αύξηση ποσοτήτων φυσικού αέριου ώστε να δουλέψουν οι μονάδες παραγωγής με περισσότερη ασφάλεια.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!