Skip to main content
| I |

“ΕΚΟ: Mετακίνηση δεξαμενών καυσίμων από Λάρνακα”.

 

Φωτιές στο  ζήτημα της ανακοίνωσης της οριστικής ημερομηνίας μετακίνησης  των εταιριών πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακα στο Βασιλικό, ανάβουν πληροφορίες ότι μια από τις τέσσερις εταιρίες υπαναχωρεί  από την κοινοπραξία με τις άλλες τρεις, για κοινό τερματικό. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρία, η ΕΚΟ, με ανακοίνωση της την Τετάρτη  στην οποία  αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Εταιρία  Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου έχει ως στρατηγική επιλογή την συνεχή υλοποίηση  επενδύσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ωφελούν συνολικά την τοπική κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εταιρεία προχωρεί σε ακόμη μία επένδυση στην περιοχή του Βασιλικού με κατ’ αρχή απόφαση για δημιουργία ιδιόκτητης εγκατάστασης για αποθήκευση, εμφιάλωση και διακίνηση υγραερίου συνολικής δυναμικότητας 1500ΜΤ.

Το έργο αυτό (το κόστος του οποίου υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ) αναμένεται να επιταχύνει το χρόνο μετακίνησης των εγκαταστάσεων της Εταιρείας από τη Λάρνακα, συμβάλλοντας θετικά στα διαχρονικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Ο χρόνος υλοποίησης θα συμπίπτει χρονικά  με την υλοποίηση των υποδομών του κράτους στην περιοχή των εγκαταστάσεων υγραερίου στο Βασιλικό».

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη ο δήμαρχος  Λάρνακας Αντρέας Βύρας, ανέφερε πως  ο Δήμος απέστειλε επιστολές σε δυο αρμόδιους για το θέμα υπουργούς, ζητώντας από αυτούς ενημέρωση για το ζήτημα. Και κυρίως, τόνισε, κατά πόσο τίθεται θέμα νέας παράτασης στην προθεσμία μετακίνησης όλων των εταιριών από την περιοχή των Διυλιστηρίων,  καθώς η εταιρία που υπαναχώρησε από την κοινοπραξία, μάλλον θα χρειαστεί επιπρόσθετο χρόνο για να δημιουργήσει το   δικό της Τερματικό Σταθμό. Εάν οδηγηθούμε  σε αυτό το σενάριο, υπογράμμισε ο κ. Βύρας, τότε η Λάρνακα θα αντιδράσει σφόδρα  και ο Δήμος επιφυλάττει  περί τούτου, όλα τα νομικά του δικαιώματα.

Πρέπει  επίσης να σημειωθεί ότι η συμφωνία Κυβέρνησης – Εταιριών για την μετακίνηση τους από τη Λάρνακα, πρόκειται να συνομολογηθεί εντός των ημερών, ίσως και την ερχόμενη βδομάδα.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας που κυκλοφόρησε την Τετάρτη,  μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα: Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αναμένοντας την υλοποίηση της απόφασης για τη μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας απέστειλε επιστολές στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Ενεργείας. Στις επιστολές ζητά ενημέρωση κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση από τις εμπλεκόμενες Εταιρίες Πετρελαιοειδών και Υγραερίου, σχετικά με την υπογραφή μιας κοινά αποδεκτής νομικής συμφωνίας εντός του 2017 που να προνοεί την υποβολή του χρονοδιαγράμματος για μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους από την ακτογραμμή της Λάρνακας.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται  στην ανακοίνωση,  ζητά  να γνωρίζει μέχρι ποια ημερομηνία θα αναμένεται η ανταπόκριση από τις εν λόγω Εταιρίες και ποιες θα είναι οι ενέργειες και κυρώσεις σε περίπτωση που αυτές δεν απαντήσουν και δεν υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

ΠΗΓΗ: (του Πάμπου Βάσιλα, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!