Skip to main content
| Notaka

“Τα νέα σχέδια της πλουσιότερης γυναίκας στην Αφρική και η σχέση της με τον πετρελαϊκό τομέα”.

 

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκτόπισή της ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αγκόλα, η Isabel dos Santos αναφέρει ότι μελετά νέες συμφωνίες.

Η Dos Santos, η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, δήλωσε ότι δύο μεγάλες τράπεζες της Αγκόλα, στις οποίες έχει διασυνδέσεις, ετοιμάζονται να πουλήσουν μετοχές στο πλαίσιο σχεδίων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είπε επίσης ότι παραμένει δεσμευμένη στις επενδύσεις που έχει κάνει στην πορτογαλική πετρελαϊκή εταιρεία Galp Energia SGPS AE και στην εταιρεία καλωδιακής τηλεφωνίας NOS SGPS SA.

Η 44χρονη κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Jose Eduardo dos Santos, έχει εκτιμώμενο πλούτο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Joao Lourenco, ο οποίος έγινε αρχηγός του κράτους τον Σεπτέμβριο, απέλυσε την Dos Santos από την θέση της ως προέδρου του Sonangol τον περασμένο μήνα. Ο Lourenco έχει δεσμευθεί να τερματίσει τα μονοπώλια και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φτώχεια σε μια χώρα όπου η οικογένεια του πρώην ηγέτη και οι σύμμαχοί της, ελέγχουν μεγάλους τομείς της οικονομίας. Η Dos Santos είπε ότι η απόλυση της ήταν “φυσιολογική” στο πλαίσιο της αλλαγής του πολιτικού ελέγχου.

“Νομίζω ότι υπήρξε μια αλλαγή στο όραμα όσον αφορά το πού να πάει η ‘επιχείρηση'”, δήλωσε ο Dos Santos σε συνέντευξή του σε συνέδριο στο αιγυπτιακό θέρετρο Sharm El-Sheikh. Σχετικά με την απόφαση, είπε: «Δεν είμαι πολιτικός και η εστίασή μου είναι στην επιχειρηματικότητα, στην οικοδόμηση επιχειρήσεων».

Η Banco de Fomento Angola, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, μπορεί να πουλήσει μερίδιο έως και 25% σε αρχική δημόσια προσφορά το πρώτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε η Dos Santos, η οποία είναι αντιπρόεδρός της. Η τράπεζα ελέγχεται από τη Unitel, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αγκόλας, της οποίας η Dos Santos κατέχει ποσοστό 25%.

(Bloomberg/newmoney.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!