| Notaka |

“Το σχέδιο της Shell για έξοδο από την ελληνική αγορά αερίου”.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Πωλητήριο φέρεται να έχει βάλει η Shell για το 49% της συμμετοχής της στις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πολυεθνική έχει αναθέσει στην Lazard να βρει υποψήφιους αγοραστές για το πακέτο των μετοχών που θέλει να πουλήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί μεγάλοι ενεργειακοί «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι ναι μεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εντούτοις το πρόβλημα είναι πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ο νέος ρόλος που θα πρέπει να έχει η ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν το θέμα βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και η τελευταία πρόταση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, έχει περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.

Τα ίδια πρόσωπα, υποστηρίζουν πως ο κ. Σταθάκης έχει προτείνει η ΔΕΠΑ που κατέχει το 51% στην ΕΠΑ Αττικής να ανεβάσει το ποσοστό της στο 67% κι επίσης η δημόσια επιχείρηση να αποχωρήσει τελείως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Άγνωστες, όμως, παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της ΔΕΠΑ από την ΕΔΑ Αττικής (ελέγχει το δίκτυο), καθώς η εταιρία δεν μπορεί να παραμένει στο δίκτυο διανομής με ποσοστό 51% και ταυτόχρονα να έχει και υψηλό πλειοψηφικό ποσοστό στην ΕΠΑ.

Όπως και να χει η υπόθεση του φυσικού αερίου και ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ δεν φαίνεται, με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να έχει ξεκαθαρίσει ούτε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η ΕΠΑ Αττικής ιδρύθηκε το 2001 και από τότε το 51% το έχει η ΔΕΠΑ και το 49% η Shell Gas με το management. Το 2011 το δίκτυο διανομής αποσχίστηκε με βάση το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο που ορίζει χωριστές δραστηριότητες ανάμεσα στην προμήθεια και τη διανομή. Έτσι, δημιουργήθηκε η ΕΔΑ Αττικής με τους ίδιους μετόχους.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2000 με το 51% να ανήκει στη ΔΕΠΑ και το 49% και το management στην ιταλική ΕΝΙ. Και στην περίπτωση αυτή, το 2011, η διανομή διαχωρίστηκε από την προμήθεια με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ξεχωριστεί εταιρία διανομής, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η ΔΕΠΑ θα μπορεί επίσης να πουλά σε καταναλωτές. Συνεπώς η συμμετοχή της στις ΕΠΑ δεν ανοίγει τον ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο της στην αγορά, αν και βέβαια εδώ ανοίγει θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων, κάτι που έβαζε στο τραπέζι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!