| Notaka |

“Σταθάκης: Ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά κοιτάσματα”.

Η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, υπογράμμισε από την Κέρκυρα ο υπουργός Ενέργειας. Πριν τις 11 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο.

Σταθάκης: Ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά κοιτάσματα

 

Στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός, με ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.

Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα αποτελεί άμεση προτεραιότητα, τόνισε. Η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το Χειμερινό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030.

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Στόχος είναι έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Α.Π.Ε.. Προχωράμε στη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει (π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ στο χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές). Θα ενισχύσει, επίσης, τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη.

Μεγάλη βαρύτητα, δίνεται στην προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης,µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια) που παρουσιάζει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.

Ο Υπουργός σημείωσε ειδικότερα, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει υψηλό δυναμικό σε Α.Π.Ε. και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια, η οποία έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση. Ανέφερε ακόμη, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των μη-διασυνδεδεμένων νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε πρωτοβουλίες, αντίστοιχες με την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκή νησιά», που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο στα Χανιά.

Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης συνέχισε, λέγοντας ότι προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ένα πρωτοπόρο εργαλείο που καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα, τις δυνατότητες που ανοίγουν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Φέτος, τον Αύγουστο, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας και στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου: Total (50%), Edison (25%), ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,14% (25%).

Ανακοίνωσε επίσης, ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο για το Ιόνιο (και την Κρήτη), καθώς το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ανακοίνωση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι εξελίξεις αυτές, υπογράμμισε, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία πιστοποιώντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών παικτών για τα δυνητικά κοιτάσματα στην Ελλάδα. Αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του δομημένου περιβάλλοντος και εξήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο θα ψηφιστεί πριν τις 11 Ιανουαρίου του 2018. Ανακοίνωσε ακόμη, ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για το Ιόνιο και ότι σύντομα το ΥΠΕΝ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το πλαίσιο χρηματοδότησης για την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων που θα εκπονήσουν οι δήμοι, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο βήμα που κάνουμε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Κλείνοντας δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε βήματα που δεν έχουν γίνει έως τώρα. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εδράζεται από εδώ και πέρα, σε ένα ισχυρό χωροταξικό πλαίσιο και σε ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

ΠΗΓΗ: euro2day

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!