| Notaka |

“Φεύγει η Shell από το φυσικό αέριο”.

Αυτή είναι η πρόταση που θα καταθέσει στους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες στο protothema.gr, το υπουργείο ενέργειας για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΗΕΛΛ

 Φεύγει η Shell από το φυσικό αέριο

Αποχωρεί πλήρως η Shell από την ΕΠΑ Αττικής, ενώ η ΔΕΠΑ «φεύγει» από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Αυτή είναι η πρόταση που θα καταθέσει στους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες στο protothema.gr, το υπουργείο ενέργειας για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.


Στη σημερινή συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη (12.00) θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η εκκρεμότητα  για το θέμα της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά του αερίου, ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την πρόσφατη  αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.
 Η ΔΕΠΑ και η αποχώρηση της Shell


Η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ, το οποίο ασκείται από τους ιδιώτες που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία καιShell σε Αττική). 

Μέχρι στιγμής, ήταν ανοιχτό το ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγουν πλήρως οι αγορές της προμήθειας.

Στη σημερινή συζήτηση με την τρόικα το υπουργείο ενέργειας προσέρχεται με νέα πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πηγές, θα προβλέπει τα εξής:

-Διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης για τις ΕΠΑ από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο, 
-πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας με κάλυψη του value gap (και αποπληρωμή της πιθανής διαφοράς στη ΔΕΠΑ) και 
-εξαγορά όλων των μετοχών της Shell (49%) με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.

Αν λοιπόν η πρόταση γίνει αποδεκτή τότε, η ΔΕΠΑ θα χάσει την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την Eni, το ρευστό ύψους 320 εκ. ευρώ και το μηδενικό δανεισμό για να εξαγοράσει το μερίδιο και να καλύψει το value gap της Shell.

ΠΗΓΗ: protothema

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!