| Notaka |

“Τα Ενεργειακά στο Επίκεντρο της Αυριανής Συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη Λευκωσία”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στα ενεργειακά αναμένεται να δοθεί κατά την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στην Λευκωσία.

 

Iδιαίτερη βαρύτητα στα ενεργειακά αναμένεται να δοθεί κατά την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στην Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα όσα ενδιαφέρουν και τις τρεις χώρες, και ιδιαίτερα η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας. Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος υπαρκτό που αναπτύσσει πρωτοβουλίες για ενίσχυση του κύρους της.

Στο μεταξύ, σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Αιγυπτίου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο και σημείωσε ότι, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, θα συζητήσουν σωρεία θεμάτων που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός. Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Παράλληλα, στις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία. Συνάντηση, η οποία στόχο έχει να θεσμοθετήσει διάλογο σε τετραμερές επίπεδο, αρχικά στο θέμα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση και με το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την ίδια ώρα, πως ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου και του Ισραήλ, προς Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεωρείται ένα δεδομένο, ιδιαίτερα σημαντικό, για τις εμπλεκόμενες χώρες. Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια είχαν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου.

Ο αγωγός EastMed έμπαινε σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία ενός αγωγού προς την Τουρκία. Η ιδέα για αγωγό προς την Τουρκία έχει εξασθενήσει, λόγω των εξελίξεων από τη μια στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα έχουν προωθηθεί άλλες σημαντικές λύσεις, όπως είναι ο αγωγός EastMed, αλλά και η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου.

Το κεφάλαιο ενέργεια παίζει τον δικό του ρόλο και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, στην οποία ως γνωστό συμμετέχει και η Κύπρος. Με πρωτοβουλία της Λευκωσίας μπήκε ως σημαντική ρήτρα η παροχή ασφάλειας σε υποδομές. Κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο και κυρίως τις ενεργειακές της υποδομές, αφού αυτό θα σημαίνει ότι η PESCO θα έχει να παίξει ένα ρόλο σ’ ό,τι αφορά την περιοχή μας και κυρίως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!