Skip to main content
| Notaka

“Κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την υπουργική συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων”.

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη σημασία της μακρόχρονης εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας και πρακτικών αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας.

 Αποτέλεσμα εικόνας για europa eu

Washington, 17 Νοεμβρίου 2017

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη σημασία της μακρόχρονης εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας και πρακτικών αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιδιότητα του πολίτη Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Επίτροπο για την Ασφάλεια, τον Julian King, τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Εσθονίας, τον Urmas Reinsalu, και τον Υπουργό Εσωτερικών Andres Anvelt εξ ονόματος την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που φιλοξένησαν τη συνάντηση, εκπροσωπήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Jeff Sessions και από την Υπεύθυνη Εσωτερικής Ασφάλειας Elaine C. Duke.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συζήτησαν τις κοινές προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικά στη σημασία της επιχειρησιακής συνεργασίας και της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών. Οι δύο πλευρές σημείωσαν τη σημασία συλλογής, χρήσης και ανταλλαγής πληροφοριών για τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων PNR (Passenger Name Record), για την ανίχνευση και τη διατάραξη των απειλών και συζήτησαν την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή του πλαισίου PNR της ΕΕ, έως το Μάιο του 2018. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συζήτησαν την πρόοδο στην εφαρμογή κοινών μέτρων για την αντιμετώπιση των απειλών από την τρομοκρατία στην ασφάλεια των αερομεταφορών και την αύξηση της βάσης για την παγκόσμια αεροπορική ασφάλεια. Το ζήτημα της συνεργασίας των ΗΠΑ και της ΕΕ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Task Force Financial Action Action, επισημάνθηκε επίσης. Η πλευρά της ΕΕ ενημέρωσε τους κανόνες της σχετικά με τη διαφάνεια της πραγματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της G20.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δράση για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του Διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς, σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε ενημερώσεις σχετικά με τις αυξημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της χρήσης του διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς υπό την αιγίδα του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και, στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Διαδικτυακού διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για τις Κυβερνήσεις στις 14 Νοεμβρίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της διασφάλισης της ταχείας διασυνοριακής πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές τους διατάξεις. Από την άποψη αυτή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον τακτικό διάλογο τους, προκειμένου να αλληλοενημερώνονται σχετικά με τις νομοθετικές και δικαστικές εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιβεβαίωσαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παραγωγή και εμπορία κοκαΐνης και παράνομων οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης και των αναλόγων της. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν καλά παραδείγματα κοινών επιχειρήσεων ΕΕ-ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα και χαιρέτισαν τα πρακτικά τους αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημείωσαν την πρόοδο των συνεργατικών συζητήσεων για αμοιβαία και ασφαλή ταξίδια χωρίς θεώρηση στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών πλαισίων τους.

Υπογραμμίζοντας την πρόοδο που σημειώθηκε και τη συνεχιζόμενη ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεχίσουν την κοινή εργασία και να συναντηθούν ξανά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας.

ΔΗΛΩΣΗ / 17/4735

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!