Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να γίνει ο πιο πρόσφατος τομέας της μάχης στην αντιπαλότητα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Η μακρόχρονη στάση τους απειλεί να προσελκύσει περαιτέρω παγκόσμιες δυνάμεις και περιφερειακούς παράγοντες.
Η παραίτηση του Saad Hariri ως πρωθυπουργού του Λιβάνου ανέβαλε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και κλιμάκωσε έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Στο Ριάντ, κυρίαρχα κυβερνητικά πρόσωπα κατηγόρησαν τον υποστηριζόμενο από το Ιράν σιϊτικό όμιλο Χεζμπολά για αποσταθεροποίηση του Λιβάνου. Ο υπουργός Υποθέσεων του Περσικού Κόλπου Thamer al-Sabhan δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε εμπλακεί σε πράξεις «επιθετικότητας» που ισοδυναμούν με « κήρυξη πολέμου κατά της Σαουδικής Αραβίας».
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε επίσης τους αντιπάλους της ομάδας στο Ριάντ ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι “η παραίτηση ήταν μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας που επιβλήθηκε στον πρωθυπουργό Χαρίρι “.
Η αντεπίθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να σημάνει την περαιτέρω εξάπλωση μιας διαμάχης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν που κυριάρχησε στα σιίτες και έχει κατακλύσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής – συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης και της Συρίας.
‘Πολύ πιο δυναμικός’
Παρόλο που η Σαουδική Αραβία είχε περιορισμένη επιτυχία με την τριετή στρατιωτική επέμβαση εναντίον των ανταρτών του Houthi που υποστηρίχθηκαν από την Ιερά στην Υεμένη, οι αντι-κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζει στη Συρία έχουν επανειλημμένα ματαιωθεί, καθώς το καθεστώς του Bashar al-Assad συνεχίζει να κερδίζει βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.
Αν και προηγήθηκε των παρατηρήσεών του, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία θα είχε ασαφή κίνητρα για παρέμβαση, ο Γέσεντ Σάιγ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Carnegie για τη Μέση Ανατολή με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε ότι “όπως και στη Συρία,” κάθε προσπάθεια εμπλοκής στην πολιτική του Λιβάνου .
Ο Sayigh δήλωσε στην DW ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε “να καταλήξει να προκαλέσει μια κρίση που παράγει πραγματικά αποτελέσματα αντίθετα στον Λίβανο”, σε μεγάλο βαθμό επειδή το Ιράν θα απαντήσει εάν απειλήσουν τα συμφέροντά του στη χώρα.
Διαβάστε τη συνέχεια: Γνώμη: Σαουδική Αραβία, το αμάμερο κράτος
“Οι Σαουδάραβες είχαν πάντα μια προσέγγιση χαμηλού βαθμού στην εξωτερική πολιτική και έχουν αναζητήσει φίλους και χρησιμοποίησαν μαλακή δύναμη και ούτω καθεξής”, δήλωσε ο Sayigh. «Τώρα, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο έχουν μετατοπιστεί σε μια γνωστή σκληρή δύναμη και μια πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική. Το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι αυτό γίνεται από κάποιον με πολύ λίγη εμπειρία και ποιος είναι τολμηρή – και αυτό δεν είναι πάντα κακό – αλλά η τόλμη έχει ήδη κοστίσει έναν καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη. Οι συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία θα είναι μακροπρόθεσμες ».
ΠΗΓΗ: dw.com
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ © All rights reserved - Powered by Avatar