| Notaka |

“Ευρωπαϊκη Ένωση – Εισαγωγές και ασφαλείς προμήθειες”.

Η ΕΕ εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, με κόστος άνω του 1 δις ευρώ την ημέρα. Η ενέργεια αντιπροσωπεύει επίσης περισσότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. 

 

Η ΕΕ εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, με κόστος άνω του 1 δις ευρώ την ημέρα. Η ενέργεια αντιπροσωπεύει επίσης περισσότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από την ΕΕ:

  • Το 90% του αργού πετρελαίου
  • Το 66% του φυσικού αερίου
  • 42% του άνθρακα και άλλων στερεών καυσίμων
  • 40% του ουρανίου και άλλων πυρηνικών καυσίμων.

Δεδομένου ότι η ευημερία της εξαρτάται από μια σταθερή και άφθονη προσφορά ενέργειας, η ΕΕ εργάζεται για την εξασφάλιση προμηθειών από βιώσιμες και αξιόπιστες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές. Στοχεύει επίσης να μιλάει με ενιαία φωνή στο εξωτερικό όταν ασχολείται με εξωτερικούς προμηθευτές ενέργειας.

Στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας

Ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η ΕΕ δρομολόγησε τη στρατηγική της για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ το 2014. Προβλέπει μέτρα όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ και η ολοκλήρωση ελλειπουσών συνδέσεων υποδομής να ανακατευθύνει την ενέργεια σε ό, τι χρειάζεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής, η ΕΕ διεξήγαγε τις αποκαλούμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεωνγια να αναλύσει την ικανότητα του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια σοβαρή διαταραχή του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2014-2015.

Ασφαλείς προμήθειες αερίου και πετρελαίου

Προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία από τις διαταραχές του φυσικού αερίου , η ΕΕ ενίσχυσε σημαντικά τις νομοθεσίες της για την ασφάλεια του εφοδιασμού με την υιοθέτηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και ρύθμισης το 2010. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο παρέχεται σε νοικοκυριά και άλλους ευάλωτους πελάτες, απαιτώντας συνθήκες όπως η διακοπή της κύριας υποδομής φυσικού αερίου που διαρκεί 30 ημέρες. Πρέπει επίσης να προετοιμάσουν σχέδια προληπτικής δράσης και σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται επιπλέον να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου ίσα με τουλάχιστον 90 ημέρες της μέσης ημερήσιας κατανάλωσής τους σύμφωνα με την οδηγία για τα ελάχιστα αποθέματα αργού πετρελαίου και / ή προϊόντα πετρελαίου .

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Επιτροπή πρότεινε επικαιροποίηση αυτών των κανόνων.

Προμηθευτικές χώρες και διαδρομές

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις προμηθεύτριες χώρες της . Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Νορβηγία, οι οποίες από κοινού προμηθεύουν περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της ΕΕ και περισσότερο από το 40% του πετρελαίου της.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ συνεργάζεται με χώρες κατά μήκος των οδών εφοδιασμού για την αποτροπή διακοπών του εφοδιασμού. Στοχεύει επίσης στην κατασκευή νέων διαδρομών διαμετακόμισης όπως ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου για τη διαφοροποίηση των προμηθειών του με την εισαγωγή φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!