| Notaka |

“Πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους;”.

Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν λίγο πριν την χρεοκοπία, και οι εταίροι στην Ευρωζώνη έλαβαν την απόφαση να διασώσουν μια χώρα, την Ελλάδα, που βρισκόταν μέσα στο ευρώ.

 Πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους;

Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν λίγο πριν την χρεοκοπία, και οι εταίροι στην Ευρωζώνη έλαβαν την απόφαση να διασώσουν μια χώρα, την Ελλάδα, που βρισκόταν μέσα στο ευρώ.

Έτσι συμφώνησαν να την δανείσουν όπως συμφώνησαν και να αγοράσουν μέρος του Ελληνικού χρέους. Μέρος των μέτρων διάσωσης ήταν αυτή η εξαγορά του ελληνικού χρέους και χρησιμοποίησαν σχεδόν 27 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αποτρέψουν έναν φαύλο κύκλο με τη χώρα να αντιμετωπίζει όλο και πιο ακριβά δάνεια.

Μάλιστα, την εποχή εκείνη, οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να κερδίσουν ή να επωφεληθούν από αυτή τους την πράξη και ότι οι τόκοι που τους πλήρωσε η Αθήνα που συνδέονται με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, έπρεπε να επιστραφούν.

Μέχρι σήμερα, οι τόκοι αυτοί φτάνουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ (ακριβώς είναι 7,838 δισεκατομμύρια σύμφωνα με ένα μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές). Μερικά από τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στην Ελλάδα αλλά πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη στα χέρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του euronews δεν είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν το ποσό αυτό.

Σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν, για «νομικούς λόγους», δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να δηλώσουν και να αποκαλύψουν τα ποσά που καταβάλλουν οι κεντρικές τους τράπεζες στην Ελλάδα, αφού 
σύμφωνα με την αρμόδια αρχή οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις τους για να μην επηρεάσουν τις αγορές.

Για μία φορά, η Ευρώπη φαίνεται ενωμένη, αφου Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία ακόμη και η Ελλάδα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα χρήματα έχουν επιστραφεί και πόσα ακόμη κρατάνε. Από την άλλη, το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροή στον τύπο, η κυβέρνηση της χώρας επέστρεψε στην ελλάδα €28,3 εκατομμύρια και δεσμεύτηκε να επιστρέψει το σύνολο των €40,2 εκατομμύριων που συγκέντρωσε από τους τόκους.

Ποιος πήρε τι;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας εδώ στο euronews και το ρεπορτάζ του γάλλου συναδέλφου, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, λόγο του ότι είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε., φέρεται να κέρδισε από το 2012 σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων για το χρέος που αγόρασε από την Ελλάδα.

Η Γαλλία πήρε €1.58 δισεκατομμύρια και η Ιταλία €1.37 δισ. 
Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφα που λάβαμε από την Γαλλία επιβεβαιώνουν το γαλλικό ποσό, ενώ αξιωματούχοι από άλλες χώρες, δεν επιβεβαιώνουν ή αρνούνται να σχολιάσουν ή ακόμη αρνούνται κτα ποσά που έχουν λάβει μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Οι υπολογισμοί του euronews έγιναν με βάση το ποσό που πήρε η Γαλλία και τι αναλογεί σε κάθε χώρα

Από που προήλθαν τα λεφτά;

Κάτω από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δίνοντας έτσι ώθηση στις τιμές για το χρέος και έτσι μείωσαν τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί.

Αυτό αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό την επίπτωση των φόβων της αγοράς για την οικονομία της χώρας, που υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάστηκε για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι χώρες που συμμετείχαν, έλαβαν τόκους από την Ελλάδα για τα ομόλογα αυτά που αγόρασα. Αυτά είναι και τα λεφτά που συμφώνησαν να επιστρέψουν με την συμφωνία στο πρόγραμμα δανεισμού του 2012!

Διακοπή της συμφωνίας;

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015 και απέρριψε μια προτεινόμενη συμφωνία , οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παγώσουν τις πληρωμές αυτές, έχοντας επιστρέψει €4,3 δισεκατομμύρια που αφορούσαν την εξαγορά του χρέους.

Η παρακράτηση αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τον Christopher Dembik, οικονομολόγο της Saxo Bank, χρησιμεύει ως «είδος τιμωρίας» σε συνδυασμό με ένα «μέσο πίεσης» στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο σχέδιο διάσωσης.

«Εάν η Ελλάδα μπορούσε να πάρει τα χρήματα, θα τα χρησιμοποιούσε πιθανότατα για να εξοφλήσει άλλο χρέος», πρόσθεσε.

Το ερώτημα κατά πόσον τα χρήματα θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν το τρίτο κομμάτι του ελληνικού σχεδίου διάσωσης ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!