| Notaka |

“Αυγενάκης: «Πιο ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης: παγώνουν τα νοικοκυριά!»”.

Αυγενάκης: «Πιο ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης: παγώνουν τα νοικοκυριά!» Eρώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς

Στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και την επιβάρυνση των νοικοκυριών αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου  Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών  Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη.

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 92 περίπου λεπτά το λίτρο. Στην περιφέρεια η μέση τιμή θα είναι λίγο πιο πάνω από 1 ως 1,02 ευρώ, ενώ στα νησιά μετά και την αλλαγή στο ΦΠΑ θα εκτιναχθεί ακόμη και στο 1,20 ευρώ το λίτρο και άρα σε απαγορευτικά επίπεδα για την πλειοψηφία των καταναλωτών, δεδομένου ότι για γέμισμα ενός μέσου ντεπόζιτου, απαιτούνται πλέον 1000 ευρώ.

Παράλληλα, κουτσουρεμένο για δεύτερη χρονιά θα είναι και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη νέα χειμερινή σεζόν, αφού θα υποστεί «κούρεμα» κατά 50%.

Το δυσβάσταχτο για τους καταναλωτές έξοδο της αγοράς πετρελαίου, αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, τον Οκτώβριο 2016 επήλθε μείωση  της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης από το -1,8% το 2015 στο -4,1% το 2017. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010.

Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αντί της μείωσής του που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση, είναι αυτή που επέφερε αύξηση της τιμής του και συνακόλουθα μείωση της ζήτησης με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό όφελος να υστερεί πολύ από το προσδοκώμενο. Κι ενώ τα δημόσια ταμεία είναι άδεια εξαιτίας των επιλογών της, η Κυβέρνηση επιμένει να υπερφορολογεί τους πολίτες πλήττοντας τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, τις οποίες οφείλει να εξασφαλίζει για στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου. Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και τον περασμένο χειμώνα, ενώ πολλοί στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (από καυσόξυλα και πέλετ, μέχρι σκουπίδια), με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παράλληλα, μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου κατέρρευσαν και επιπλέον μειώθηκαν και τα έσοδα του Δημοσίου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Οι κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες από την αδυναμία των νοικοκυριών να αγοράσουν πετρέλαιο, ειδικά λόγω και της επαπειλούμενης μείωσης του κονδυλίου του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης, είναι πολύ σοβαρές δεδομένου και του κόστους για τα ελληνικά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με φόρους, με τον  ΕΝΦΙΑ και με τα τέλη κυκλοφορίας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι σε προσιτή τιμή  και να μην διαπιστωθούν οι αποτυχίες της περασμένης χρονιάς;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!