| Notaka |

“Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να μην είναι και τόσο προσωρινές”.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να μην είναι και τόσο προσωρινές

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί μεγάλες διακυμάνσεις φέτος. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, οι θεμελιώδεις παράγοντες ζήτησης έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα και με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να ισχυροποιείται οι προοπτικές για το πετρέλαιο είναι ρόδινες.

 Του David Schenker,

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί μεγάλες διακυμάνσεις φέτος. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, οι θεμελιώδεις παράγοντες ζήτησης έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα και με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να ισχυροποιείται οι προοπτικές για το πετρέλαιο είναι ρόδινες.

Το σημαντικό -και απρόσμενο- selloff της τιμής του πετρελαίου στα μέσα του έτους πυροδοτήθηκε τον Ιούνιο από τα στοιχεία για τον PMI Μαΐου της Κίνας, τα οποία κατέγραψαν συρρίκνωση της μηνιαίας μεταποιητικής δραστηριότητας για τους μικρούς και μεσαίου μεγέθους κατασκευαστές. Ο κίνδυνος να μπει τροχοπέδη στην κινεζική ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσουν οι traders πετρελαίου και οι τιμές υποχώρησαν ραγδαία. Έκτοτε, όμως, η μεταποιητική παραγωγή της χώρας ακολουθεί επεκτατική τροχιά. Και οι προοπτικές για τον μεγαλύτερο καθαρό εισαγωγέα ακατέργαστου αργού έχουν ενισχυθεί.

Η προηγούμενη ήταν μια καλή εβδομάδα για τις προοπτικές της κινεζικής και παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες βελτιώθηκαν καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2017 και του 2018 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε 3,6% και 3,7% αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξαν ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ για το 2017 και το 2018, οι οποίες ακολούθησαν προηγούμενες ανοδικές επαναξιολογήσεις στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Κίνα τον Ιούλιο.

Υπάρχει μεγάλη καχυποψία γύρω από τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας, γι ‘αυτό προτιμώ να παρακολουθώ το μηνιαίο μεταποιητικό δείκτη Caixin PMI για να σφυγμομετρώ τη μεταποίηση -και τις επιπτώσεις της στη ζήτηση και τις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, δύο διαδοχικές ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων του ΔΝΤ για το κινεζικό ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τις βελτιώσεις που καταγράφονται στον δείκτη Caixin και σε άλλα δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βελτιωμένες προσδοκίες που αντανακλώνται από αυτές τις ανοδικές αναθεωρήσεις είναι πιθανό να είναι σημαντικές για τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων και του πετρελαίου.

Εκτός από τα τεχνικά στοιχεία των συναλλαγών και τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η πλευρά της προσφοράς της αγοράς πετρελαίου έχει επίσης λειτουργήσει υποστηρικρικά προς τις τιμές. Τα αποθέματα συρρικνώνονται και η πιθανότητα μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων είναι υψηλή. Υπήρξε ευρεία συμμόρφωση με τις συνδυασμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ. Επιπλέον, ακόμη και οι εκθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πέραν της ήπιας μείωσης σε ετήσια βάση των αποθεμάτων βενζίνης και αργού πετρελαίου, τα διυλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ (τα οποία περιλαμβάνουν το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης) είναι 14,7% κάτω από τα επίπεδα του 2016 και κάτω από το μέσο επίπεδο των διυλισμένων αποθεμάτων της περιόδου 2012-2016. Αυτή η διαφορά είναι πιθανό να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές στα αποθέματα των αμερικανικών πετρελαιοειδών θα παραμείνουν σημαντικές το χειμώνα. Στην πραγματικότητα, αυτή η δυναμική των διυλισμένων αποθεμάτων συγκαταλέγεται στα κυριότερα σημεία της έκθεσης του Οκτωβρίου του ΟΠΕΚ για την πετρελαϊκή αγορά.

Στο μεταξύ, το μοτίβο συναλλαγών της τιμής του αργού WTI είναι επίσης υποστηρικτικό. Το WTI έκλεισε ένα τρίμηνο έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι διακοπές στα διυλιστήρια που προκάλεσαν οι τυφώνες αρχικά εξασθένισαν τη ζήτηση, αλλά η επίδραση του τυφώνα Harvey επακόλουθα διεύρυνε τα περιθώρια διύλισης (γνωστά ως crack spreads), δίνοντας οικονομικό κίνητρο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης των διυλιστηρίων για αργό, γεγονός που ώθησε τις τιμές υψηλότερα. Οι επακόλουθες στη θεμελιώδη ζήτηση των αμερικανικών διυλιστηρίων του Κόλπου ήταν αδύνατο να σταματήσουν την τεχνική τάση βελτίωσης των τιμών αργού WTI.

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG – Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!