| Notaka |

“Η φιλοσοφική λίθος των ηλεκτρικών από την Toshiba, 300 χιλιόμετρα με φόρτιση 6 λεπτών”.

Toshiba 300,

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι κάτι νέο. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα όμως είχαν παραγκωνιστεί πλήρως από τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. 

 

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι κάτι νέο. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα όμως είχαν παραγκωνιστεί πλήρως από τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Τα υγρά καύσιμα βλέπεις προσφέρουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και η μεταφορά και αποθήκευσή τους είναι σχετικά απλή υπόθεση. Στην περίπτωση του ηλεκτρισμού τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν και προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα όπως η μεγάλη απόδοση των ηλεκτροκινητήρων και η μηδενική εκπομπή ρύπων κατά την χρήση, στην περίπτωση της αυτοκίνησης έχει ένα ανυπέρβλητο για την ώρα αρνητικό. Δεν είναι τεχνικώς εφικτό να αποθηκευτεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια σε μικρό όγκο και μάζα και μάλιστα γρήγορα. Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει την αεροδιαστημική βιομηχανία εδώ και δεκαετίες μιας και η τροφοδότηση με ηλεκτρισμό στο διάστημα βασίζεται στις μπαταρίες. Τελευταία με την επανεμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων το πρόβλημα αυτό έγινε πρόβλημα και για τους πιο κοινούς ανθρώπους.

Αυτή την στιγμή την καλύτερη προσφορά έχει μάλλον η Tesla που προσφέρει ένα αυτοκίνητο, το Model 3, σε καλή τιμή και με δυνατότητα φόρτισης 120kW. Αν και υπάρχουν εταιρείες που υπόσχονται συντόμως φόρτιση μέχρι και 500kW, η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει βγει κάτι καλύτερο στην αγορά. Η νέα μπαταρία της Toshiba όμως υπόσχεται πως με φόρτιση μόλις 6 λεπτών θα μπορείς να διανύσεις πλέον των 300 χιλιομέτρων. Η τεχνολογία βασίζεται στο οξείδιο τιτανίου-νιόβιου που δίνει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντως λιθίου. Για την ώρα υπάρχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο 50 αμπερωρίων που έχει δεχθεί 5000 κύκλους φόρτισης και μάλιστα σε ψυχρές συνθήκες παρουσιάζοντας πτώση στην χωρητικότητα μόλις 10%, που θεωρείται αρκετά καλό νούμερο αν σκεφτείς πως ο κανόνας μέχρι τώρα έλεγε πως η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας είναι περίπου 1000 κύκλοι φόρτισης.

Οι Ιάπωνες είπαν πως το λανσάρισμά της στην αγορά θα γίνει σε 2 χρόνια περίπου, το 2019. Εάν η ανακοίνωση της Toshiba αποδειχθεί αληθής, προμηνύονται τεκτονικές αλλαγές στην αυτοκίνηση.

ΠΗΓΗ:autoblog.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!