Skip to main content
| Notaka

“Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου”.

Ευοίωνο και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τις εταιρείες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις μιας περισσότερο κατακερματισμένης αγοράς, διαφαίνεται το μέλλον του κλάδου του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), παρά τις σημαντικές επερχόμενες προκλήσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte ?Navigating the new world of LNG?.

 

Ευοίωνο και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τις εταιρείες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις μιας περισσότερο κατακερματισμένης αγοράς, διαφαίνεται το μέλλον του κλάδου του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), παρά τις σημαντικές επερχόμενες προκλήσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte ?Navigating the new world of LNG?.

Όπως δήλωσε ο Σωτήρης Μπατζιάς, υπεύθυνος (Principal) στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού της Deloitte στην Ελλάδα, «η παγκόσμια αγορά ενέργειας μεταβάλλεται στη βάση δεδομένων και προβλέψεων που αφορούν στην προσφορά φυσικών πόρων, προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικών περιορισμών, αλλά και ρυθμιστικών κανόνων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ενεργειακού συστήματος. Αυτή η μεταβλητότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου τα παραδοσιακά μοντέλα δραστηριοποίησης βασικών πελατών και προμηθευτών προσαρμόζονται πλέον στη βάση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μεγέθους και δυνατότητας ευελιξίας στην αλυσίδα αξίας».

O κ. Μπατζιάς προσθέτει, «Στην Ελλάδα, η δρομολογούμενη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας προσφέρει έναν ουσιαστικό λόγο για τη στρατηγική επανατοποθέτηση εταιριών και την προσαρμογή της επιχειρησιακής τους λειτουργίας, υποστηρίζοντας τον εθνικό ενεργειακό προγραμματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΦΑ και οι λύσεις ευελιξίας που μπορεί να προσφέρει αποτελούν σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των προοπτικών ανάπτυξης των εταιριών του κλάδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, η έκθεση εξετάζει πώς οι επερχόμενες εξελίξεις στον κλάδο και οι νέες εξωτερικές παράμετροι θα οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων «παικτών» στην αγορά, όπως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, έμποροι και οργανωμένες αγορές (hubs), καθώς και με ποιον τρόπο αυτά θα δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για τους «παίκτες» της αγοράς που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια βραχυπρόθεσμα, η προοπτική του LNG περιλαμβάνει για τις επόμενες δύο δεκαετίες ένα πλούσιο μίγμα ευκαιριών ανάπτυξης, εν μέσω αλλαγών, αβεβαιότητας και προκλήσεων. Τα πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μια σειρά από σημαντικές ευκαιρίες: Το φυσικό αέριο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, επωφελούμενο από την ευελιξία στην χρήση του, την ανταγωνιστική του τιμή και το σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Παράλληλα, το ΥΦΑ βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση στην αγορά, αντικατοπτρίζοντας σημαντικό ποσοστό της φερόμενης ως επερχόμενης ανάπτυξης στον κλάδο του φυσικού αερίου, καθώς πολλές αγορές δεν διαθέτουν εγχώριους ή γειτονικούς πόρους που μπορούν να μεταφερθούν μέσω αγωγού.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τάσεις της αγοράς φαίνεται πως είναι μακροπρόθεσμα θετικές, καθώς οι παραδοσιακές αγορές επεκτείνονται, αναδύονται νέες αγορές ανά τον κόσμο, αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και υποστηρίζονται πολιτικές μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Η αυξημένη κινητικότητα σε όλο τον κόσμο για τη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ΥΦΑ. Η ανάπτυξη και η ποικιλομορφία των αγορών αναμένεται να τονώσουν τις τάσεις διαφοροποίησης κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις ανάπτυξης σε ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους.

Η έκθεση κάνει αναφορά στην εμφάνιση νέων προμηθευτών, νέων αγορών, πιο ευέλικτων εμπορικών διαδικασιών και νέων τεχνολογιών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας του ΥΦΑ. Μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τον περιορισμένο αριθμό προμηθευτών και μεγάλων αγορών, τις τυπικές εμπορικές διαδικασίες και τον περιορισμένο αριθμό νέων τεχνολογιών, όλα αυτά τα στοιχεία αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Οι επερχόμενες αλλαγές δημιουργούν αναπόφευκτα αβεβαιότητα στον κλάδο, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επενδύσεων. Ανάμεσα στις «πηγές» αβεβαιότητας για την αγορά του ΥΦΑ περιλαμβάνονται, ο ρυθμός ανάκαμψης τη οικονομίας, η αύξηση της ζήτησης, οι τάσεις των τιμών του πετρελαίου και ο ανταγωνισμός από άλλες μορφές ενέργειας. Η προσαρμογή της τεχνολογίας, η εμφάνιση περισσότερο ευέλικτων υποδομών, καθώς και η δημιουργία οργανωμένων αγορών (hubs) μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κινδύνων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Το πρόσφατο κύμα ανάπτυξης υποδομών διαχείρισης ΥΦΑ, ιδιαίτερα σε Αυστραλία και ακολούθως στις ΗΠΑ, δημιουργεί προκλήσεις για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων και νέων έργων. Η διάρκεια και η διαχείριση αυτής της περιόδου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους συμμετέχοντες στην αγορά και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επόμενη φάση επέκτασης υποδομών του ΥΦΑ, που αναμένεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!