Skip to main content
| Notaka

“Ενεργοποίηση των νόμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων προωθεί η κυβέρνηση – Γ. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Οι παραβάτες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά”.

Ενεργοποίηση των νόμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων προωθεί η κυβέρνηση - Γ. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Οι παραβάτες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών και οι ελλιπείς έλεγχοι διαιωνίζουν τα προβλήματα στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, με τις υγιείς επιχειρήσεις να έχουν απωλέσει το 38% του τζίρου τους τα τελευταία χρόνια.

 Παραβατικότητα, λαθρεμπόριο και νοθεία είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της αγοράς πετρελαιοειδών και αυτά ανέδειξε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες (3/10) για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.
Μάλιστα, από το βήμα της εκδήλωσης ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε πως θα ενεργοποιηθούν άμεσα όλοι οι νόμοι που σχετίζονται με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. 

«Είναι θλιβερό το 2017 να μιλάμε ακόμη για παραβατικότητα και λαθρεμπόριο, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει 40 χρόνια μετά και είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της αγοράς». 
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά καυσίμων ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ. Γιάνννης Αληγιζάκης στην ομιλία του παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών κομμάτων, των εταιριών του κλάδου και άλλων φορέων που παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στην επετειακή εκδήλωση του Συνδέσμου. 
Ο κ. Αληγιζάκης απέδωσε μεγάλο μέρος των ευθυνών στην Πολιτεία και επεσήμανε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου που μέσα στην κρίση έχασαν το 38% του τζίρου τους και δίνουν αγώνα επιβίωσης υπό την πίεση και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την παραβατικότητα. 

Έλεγχοι και κοινή προσπάθεια

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα από πλευράς της Πολιτείας και συντονισμός των αρμοδίων υπουργείων και των φορέων της αγοράς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφερε και εξέφρασε την διάθεση του Συνδέσμου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο αυτό. 
«Χρειάζονται έλεγχοι και επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, προτείνουμε να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, εταιρίες, διυλιστήρια και πρατήρια και να δούμε πως θα βοηθήσουμε», είπε ο κ. Αληγιζάκης και κάλεσε σε συστράτευση όλους τους φορείς για την καταπολέμησή της.
Ωστόσο επεσήμανε πως αυτό είναι μια δύσκολη υπόθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όταν κάνει κάτι το κράτος, το λαθρεμπόριο βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.
Πηγαίνοντας πίσω στη 40χρονη πορεία του Συνδέσμου, σημείωσε ότι από το 1977 που συστήθηκε το χτύπημα της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου αποτέλεσε προτεραιότητα. 
Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετά από τότε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να μαστίζει την αγορά στερώντας πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο. 
Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση της Πολιτείας σε σχέση με τη ολοκλήρωση και εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος, πρατήρια και εταιρίες δαπάνησαν μεγάλα ποσά σε μια εποχή που αιμορραγούσαν οικονομικά λόγω της ύφεσης για να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα συστήματα.
«Οι δαπάνες αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν δεν πρέπει να πάνε χαμένες», τόνισε. Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην κατάρτιση πλάνου για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών –εκροών, σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει προχωρήσουν άμεσα οι επόμενες ενέργειες. 

Υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αληγιζάκης στην συνεισφορά των εταιριών του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών στην εθνική οικονομία. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο κλάδος από το 2000 – 2016 πρόσφερε προκαταβολικά για φόρους στα ταμεία του κράτους 52 δισ. ευρώ. 
Το ίδιο διάστημα 2 δισ. ευρώ πρόσφερε σε αμοιβές εργαζομένων και ασφαλιστικές εισφορές. 
Οι εταιρίες – μέλη του ΣΕΕΠΕ απασχολούν σήμερα 17.000 εργαζόμενους άμεσα και 40.000 έμμεσα. 
Οι επενδύσεις το διάστημα 2000 – 2016 έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. 
Μόνο την τελευταία τριετία, «όταν η λέξη επενδύσεις απουσίαζε από τα πλάνα εταιριών σε άλλους κλάδους» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης, οι εταιρίες του Συνδέσμου επένδυσαν 340 εκατ. ευρώ. 
Περί τα 100 εκατ. επενδύθηκαν στην ασφάλεια και το περιβάλλον συμβάλλοντας καθοριστικά στην μείωση των ατυχημάτων.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 39 ατυχήματα το 2000, περιορίστηκαν στα 5 το 2016.
Σημείωσε επίσης το κοινωνικό πρόσωπο του κλάδου και ανέφερε ότι την  τελευταία τριετία διατέθηκαν 2 εκατ. λίτρα πετρελαίου σε δράσεις κοινωνικής στήριξης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ στιγμάτισε τέλος το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και επεσήμανε το πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους και μέσα μεταφοράς,  ενώ επέκρινε την προώθηση προτάσεων που οδηγούν σε απαξίωση των αδειών που παρέχονται για τη επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο και γίνονται, όπως είπε, στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και προανήγγειλε την ενεργοποίηση άμεσα όλων των σχετικών νόμων. 
Από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαιρέτισε τη στάση του ΣΕΕΠΕ στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών, ενώ χαρακτήρισε σκάνδαλο τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. 
«Είναι αδιανόητο μια ευρωπαϊκή χώρα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη επικεντρώνοντας την κριτική της στην κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!