| Notaka |

“Kήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και ενιαίο αμυντικό δόγμα πρότεινε ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ”.

Την κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας-Κύπρου και την αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος πρότεινε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Κύπρου, Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας, σήμερα, σε συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

 Την κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας-Κύπρου και την αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος πρότεινε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Κύπρου, Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας, σήμερα, σε συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να απευθύνουν στην Τουρκία πρόσκληση για διαπραγμάτευση, αλλά και να προετοιμαστούν για πιθανές αντιδράσεις της Άγκυρας, ενώ για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είπε ότι θα πρέπει να αναβιώσει και να επικαιροποιηθεί «ιδίως επειδή χώρες όπως η Τουρκία έχει τις δικές της απόψεις για το πώς πρέπει να γίνει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Ζήτησε επίσης τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και επιτροπές για συντονισμό των δράσεων στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας. 

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το σημαντικότερο όφελος από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι το οικονομικό αλλά το γεωστρατηγικό, «ιδίως αν αναπτυχθεί η διασύνδεση μέσω Ελλάδος».  
Έκανε λόγο για καθυστερήσεις στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου και τάχθηκε υπέρ της εξαγωγής του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και επανεξαγωγή. Ανέφερε ακόμη ότι τυχόν συμφωνία για διοχέτευση του φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών στο «οικόπεδο δέκα» της κυπριακής ΑΟΖ, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του οποίου προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα της θαλάσσιας περιοχής της Αιγύπτου, όπου ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ.

Τέλος, σχετικά με την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη (το σχέδιο East Med) ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το μέγεθος των ανακαλύψεων μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί την επένδυση αυτή, αλλά ούτε και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, επανέλαβε ότι προγραμματίζεται η προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων περιοχών για έρευνες υδρογονανθάκων σε ορίζοντα τριετίας. Τόνισε ακόμη, ότι σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά στις ελληνικές θάλασσες, το κόστος μιας γεώτρησης μπορεί να υπερβεί τα 50 εκατ. δολάρια και για το λόγο αυτό, υποστήριξε, για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει οι τιμές των καυσίμων να είναι σχετικά ανεβασμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!