| Notaka |

“Ερχονται βαριά πρόστιμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι εταιρείες είναι να κρατήσουν τον μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα επίπεδα των 95 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

 

Πρόστιμα μεγαλύτερα του 1 δισ. ευρώ έρχονται για επτά από τις έντεκα μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, επειδή δεν θα κατορθώσουν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητά τους το 2021, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία στην Ε.Ε. Μεταξύ των επτά ομίλων συγκαταλέγονται η Volkswagen, η Fiat-Chrysler και η BMW. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων PA Consulting, η οποία κάνει τις προβλέψεις περί των προστίμων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους περιβαλλοντικούς στόχους εξαιτίας της μείωσης στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και της διογκούμενης ζήτησης για βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων με τις υψηλότερες εκπομπές. Σε δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ακόμη πως οι εταιρείες που φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους είναι μόνον η Volvo, η Toyota, η Renault-Nissan και η Jaguar Land Rover. Η Volvo μάλιστα πρωτοπορεί, δεδομένου ότι εφαρμόζει νέα στρατηγική σύμφωνα με την οποία όλα τα νέα της μοντέλα από το 2019 και μετά θα έχουν ηλεκτρικό κινητήρα. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση της ΡΑ Consulting, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι εταιρείες είναι να κρατήσουν τον μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα επίπεδα των 95 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Σε περίπτωση απόκλισης προβλέπονται βαριά πρόστιμα – συγκεκριμένα, 95 ευρώ ανά γραμμάριο που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο. Εν συνέχεια γίνεται πολλαπλασιασμός με τον αριθμό των αυτοκινήτων που κάθε εταιρεία αναμένεται να πουλήσει το 2020. Κατά συνέπεια, η γερμανική Volkswagen θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η ΒMW θα πληρώσει 700 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε επιμέρους εταιρεία έχει τους δικούς της μεμονωμένους στόχους, οι οποίοι σχετίζονται με τους ξεχωριστούς τύπους αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε περίπτωση που μια αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει ως επί το πλείστον μικρότερου κυβισμού οχήματα, θα υπόκειται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις για τους ρύπους απ’ ό,τι μία άλλη, η οποία, κατά κύριο λόγο, κατασκευάζει μεγάλα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όπως αναφέρουν οι FΤ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξασφαλίζουν διευκολύνσεις για κάθε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζουν, εφόσον με τους δικούς του μηδενικούς ρύπους αντισταθμίζουν εκείνους των υπολοίπων. Συνήθως βασικό εργαλείο για τις εταιρείες ήταν τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, τα οποία έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, εξαιτίας του Ντιζελγκέιτ, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων επί των συνολικών οχημάτων που πωλούνται στην Ευρώπη, από το 52% τον Οκτώβριο του 2015 υποχώρησε στο 45% φέτος τον Μάιο. Οπότε, όπως αναφέρει η PA Consulting, δεν θα είναι εφικτή η επίτευξη των επιπέδων ρύπων που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον μεγαλύτερο μέρος του στόλου των εταιρειών θα χρησιμοποιεί βενζίνη.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!