Skip to main content
| Notaka

“Ενεργοποίηση των ΚΕΔΑΚ για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου”.

“Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΓιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά τους ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016».

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευμα της Μαριάννας Τζάννε στο http://www.newmoney.gr   στις 31/8/2017 αναφέρει ότι,                          

«Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΓιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά τους ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016».

Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), είχε επισημάνει στο παρελθόν την πλημμελή λειτουργία των ΚΕΔΑΚ σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Ν.3335/2005, περιγράφονται ακριβώς οι αρμοδιότητες των ΚΕΔΑΚ, όπως, «Τα ΚΕΔΑΚ ασκούν επιτόπιο έλεγχο σε εγκαταστάσεις και άλλα μέσα διύλισης, αποθήκευσης , μεταφοράς, τελικής πώλησης και γενικότερα, διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων, καθώς και οποιασδήποτε μορφής βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις, όπου πιθανολογείται ότι αποθηκεύονται ή διακινούνται πετρελαιοειδή προϊόντα».

Τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης καυσίμων (Κ.Ε.Δ.Α.Κ) είχαν περιορισθεί κατά το παρελθόν σε ελέγχους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στα  πρατήρια καυσίμων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και με μικρότερη συχνότητα ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέσει σε δράση τα απενεργοποιημένα Κ.Ε.Δ.Α.Κ., για τον έλεγχο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, λαθρεμπορία κ.λπ., η Π.Ο.Π.Ε.Κ. συμφωνεί απόλυτα, θέτει όμως για την επιτυχία των ελέγχων τα εξής ερωτήματα.

1. Υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων, όλων των δεξαμενών (Υπόγειων, Υπέργειων, Κινητών),  αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων;

2. Αν δεν υπάρχει πώς θα ελέγχονται, τυχαία;

3. Μήπως οι έλεγχοι περιορισθούν εκ νέου στους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή μόνον στα πρατήρια καυσίμων;

Αν η πρόθεση του Υπουργείου για την νέα εκστρατεία ελέγχων είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή, είναι απολύτως απαραίτητο να προηγηθεί η απογραφή και η καταγραφή άμεσα σε κεντρική βάση, όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και των πάσης φύσεως δεξαμενών, υπόγειων, υπέργειων και κινητών, διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων.          

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!