Skip to main content
| Notaka

“Reuters: Ποιες οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο μαμούθ της Petrobras”.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατέβαλε δωροδοκίες και παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες.

 Στο στόχαστρο των αρχών της Βραζιλίας βρίσκονται 6 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και μία αμερικανική, η κατασκευαστική Sargeant Marine καθώς και ένα πρώην μέλος του βραζιλιανικού Κογκρέσου, σχετικά με το μέγα σκάνδαλο της Petrobras, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι οι Olympic Agencies, Perosea Shipping, Tsakos Aegean Dynacom Tankers Management, Galbraiths και Dorian Hellas, οι οποίες δε σχολίασαν το δημοσίευμα.
Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν για να λάβουν συμβόλαια από την Petrobras.
«Αυτές οι έρευνες αφήνουν ένα σαφές μήνυμα: οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα εξαιρεθούν από το “Car Wash”», ανέφερε ο εισαγγελέας Athayde Ribeiro Costa.
Ειδικότερα, ο πρώην βουλευτής, Candido Vaccarezza, συνελήφθη μετά ​​από ισχυρισμούς ότι έλαβε δωροδοκία σχεδόν 500.000 δολαρίων από την Sargeant Marine, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια να κερδίσει τις συμβάσεις προμήθειας ασφάλτου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleo Brasileiro ή Petrobras.
Οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει εκατοντάδες ξένες εταιρείες που συνεργάζονταν με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και ερευνούνται από τις αρχές, σε αντάλλαγμα για συμβάσεις με κρατικές επιχειρήσεις και κυρίως την Petrobras.
Από το 2010 έως το 2013, η Sargeant Marine με έδρα τη Φλόριντα υπέγραψε 12 συμβάσεις αξίας περίπου 180 εκατ. δολαρίων με την Petrobras, καθώς η πετρελαϊκή εταιρεία είναι γνωστή για την επιρροή στην Vaccarezza, ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για έναν ανώνυμο εκπρόσωπο της Sargeant Marine και δύο άγνωστα άτομα που ήταν τότε διαχειριστές της Petrobras.
Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατέβαλε δωροδοκίες και παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες για να βοηθήσει τις εταιρείες να κερδίσουν πάνω από 500 εκατ. δολάρια συμβάσεων από την Petrobras, την περίοδο 2009-2013.
Οι δωροδοκίες, αξίας 2% των συμβάσεων, καταβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους, οικονομικούς φορείς και πολιτικούς, δήλωσαν οι ανακριτές.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!