Skip to main content
| Notaka

“Η Shell θέλει να εξάγει μέσω Αιγύπτου το αέριο του Λεβιάθαν και του Αφροδίτη”.

Η Shell εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο και να το εξάγει μέσω του σταθμού υγροποίησης που ελέγχει στην Αίγυπτο.

 

Η Shell εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο και να το εξάγει μέσω του σταθμού υγροποίησης που ελέγχει στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει αγορά της παραγωγής του Λεβιάθαν και του Αφροδίτη, όπου η Shell διαθέτει μερίδιο 35%.

Θυμίζουμε ότι η Shell εξαγόρασε το 2014 την BG, η οποία ελέγχει το σταθμό στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εγκατάσταση να είναι στη διάθεση του μεγάλου διεθνούς ομίλου. Η BG είχε υπογράψει και προσύμφωνο για την αγορά αερίου από το Λεβιάθαν, αλλά στο παρελθόν δεν έγινε εφικτή η ενεργοποίησή του. Μαζί με το σταθμό, η Shell έλαβε “προίκα” και το 35% του Αφροδίτη.

Στον απόηχο της είδησης για τον σχεδιασμό της Shell, οι μετοχές εταιρειών όπως η Ratio Oil Exploration και Delek Drilling ανέβηκαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά της, η Noble Energy σχολίασε ότι παραμένει σε επαφές για την προμήθεια στους σταθμούς LNG της Αιγύπτου και στην αιγυπτιακή αγορά.

Αν και είναι νωρίς για να προδικάσουμε την επιτυχία της πρωτοβουλίας της Shell, αν μη τι άλλο αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την “αιγυπτιακή” λύση, έναντι άλλων εξαγωγικών λύσεων για τους παραγωγούς της Αν. Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!