| Notaka |

“Total – ExxonMobil Στήνουν βάση στην Αθήνα”.

Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν καταθέσει αίτηση στο υπουργείο για τη συγκεκριμένη περιοχή και με βάση το νόμο θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός με ταχείες διαδικασίες.

Γραφεία στην Αθήνα φέρονται να αναζητούν η Total και η ExxonMobil εν όψει του διαγωνισμού για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, ενός διαγωνισμού τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει άμεσα, όμως η επίσημη διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν καταθέσει αίτηση στο υπουργείο για τη συγκεκριμένη περιοχή και με βάση το νόμο θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός με ταχείες διαδικασίες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει αν πρώτα δεν δημοσιευτεί η προκήρυξη στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Από εκείνη την ημέρα και μετά οι ενδιαφερόμενοι – όχι μόνον οι συγκεκριμένοι όμιλοι αλλά και τρίτες εταιρίες- θα πρέπει εντός 90 ημερών να καταθέσουν τις προσφορές τους. Όμως την περίοδο αυτή οι υπηρεσίες της Κομισιόν αργούν λόγω των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η απαραίτητη μετάφραση της προκήρυξης σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκειμένου να δημοσιευτεί.

Το ίδιο θα ισχύει και για την περιοχή στο Ιόνιο, για την οποία ενδιαφέρεται η Energean Oil and Gas το πιθανότερο σε συνεργασία με την ισπανική Repsol.

Το ΚΥΣΟΙΠ, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, ενέκρινε τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς αλλαγές στους όρους των συμβάσεων παραχώρησης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθεί άμεσα η παραχώρηση και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η σπουδή του υπουργείου, παρά την καθυστέρηση που θα υπάρξει από τις Βρυξέλλες, δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα -απόρροια των σημαντικών ανακαλύψεων σε γειτονικές θαλάσσιες περιοχές -αλλά και να καθησυχάσει την διεθνή πετρελαική αγορά, διαλύοντας τα σενάρια περί ανατροπών στο καθεστώς που διέπει τις παραχωρήσεις υδρογονανθράκων , που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η προκήρυξη έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάφραση και δημοσίευση.

Τα όρια των θαλασσίων ζωνών που θα προκηρυχθούν δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά , εκτιμάται όμως ότι θα περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος αν όχι όλα τα μπλοκ που είχαν τεθεί προς παραχώρηση νοτίως της Κρήτης στον διαγωνισμό του 2014 και ενδεχομένως και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται σε επαφές αυτό με τουλάχιστον 10 πετρελαϊκές εταιρί, προκειμένου να κινητοποιήσει και άλλους υποψήφιους στον διαγωνισμό. Πρόσφατα δε δημοσίευσε σε διεθνή εξειδικευμένα περιοδικά τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών, κυρίως νότια και δυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια της Πελοποννήσου, ενώ ανανέωσε τη σύμβαση με την νορβηγική PGS για τη διενέργεια των νέων σεισμικών, οι οποίες με το αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2018.

ΠΗΓΗ: businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!