Skip to main content
| Notaka

“Αισιόδοξο το 76% των Κυπρίων για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου – “Οχι” σε μερίδιο στους Τ/κ – Τί δείχνει δημοσκόπηση”.

Το 82% των Κυπρίων θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί μερίδιο στους Τ/κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου, με άλυτο το Κυπριακό.

 Αισιόδοξοι για τις έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δηλώνουν οι Κύπριοι σε ποσοστό 76%, ενώ μεγάλο ποσοστό εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει η «Σημερινή» της Κυριακής. 
Τέσσερις στους πέντε Κυπρίους αναμένουν ότι η πιθανή εξόρυξη φυσικού αερίου θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, με τους περισσότερους να αναμένουν να βοηθήσει κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό του 82% που θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί μερίδιο στους Τ/κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

Τα γενικά συμπεράσματα

-Αισιόδοξοι είναι οι Κύπριοι αναφορικά με το φυσικό αέριο, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα στην ΑΟΖκαι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
-Οι πολίτες αναμένουν πως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι ευεργετική για την κυπριακή οικονομία, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
-Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι, εάν προκύψουν έσοδα από το φυσικό αέριο, θα πρέπει να διοχετευθούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και δείχνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για την αποταμίευσή τους για μελλοντική χρήση.
-Το 82% θεωρούν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί μερίδιο στους Τ/κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ εάν τελικά τους παραχωρηθεί κάποιο ξεχωριστό μερίδιο, αυτό θα πρέπει να συμβεί μετά τη λύση, κατά την άποψη του 84%.
-Το 62% δεν πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο. Ωστόσο, το 24% ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό και το 36% σε αρκετό βαθμό για το γεγονός πως υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες στρατιωτικής προστασίας της ΑΟΖ. 

Αισιόδοξο το 76% για μεγάλα κοιτάσματα

Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο γειτνιάζει με θαλάσσια τεμάχια που εμπίπτουν στην ΑΟΖ, φαίνεται να αναπτέρωσε τις ελπίδες των πολιτών για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στην Κύπρο. 
Το 30% δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι και το 46% κάπως αισιόδοξοι έναντι μιας τέτοιας προοπτικής.

Για τα έσοδα

Το 40% των Κυπρίων πιστεύουν ότι, εάν προκύψουν έσοδα από το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αξιοποιηθούν για σκοπούς ανάπτυξης και επενδύσεων. Ταυτόχρονα, το ένα τέταρτο θεωρούν ότι θα πρέπει να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ το 15% επιθυμούν τα έσοδα αυτά να διοχετευθούν για αποπληρωμή του μνημονίου. 
Η πεποίθηση πως η αξιοποίηση των φυσικών πόρων πρέπει να αποτελέσει επένδυση για το μέλλον δεν είναι και τόσο δημοφιλής, καθώς το 17% πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός μεταξύ της κάλυψης τρεχουσών αναγκών και της αποταμίευσης για το μέλλον και το 11% πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ταμείο για μελλοντική χρήση αυτών των χρημάτων. 
Ποσοστό 7% εκτιμούν ότι τα έσοδα του φυσικού αερίου πρέπει να διοχετευθούν σε κοινωνικές παροχές, ενώ μόνο το 2% θεωρούν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. 

Για τους τουρκοκυπρίους

Ξεκάθαρη είναι η θέση της πλειοψηφίας σε σχέση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 82% πιστεύουν ότι, με δεδομένο πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δεν πρέπει να τους παραχωρηθεί μερίδιο από τα έσοδα του φυσικού αερίου, ενώ μόνο το 18% διατηρούν αντίθετη άποψη. Στο σενάριο τελικά να τους παραχωρηθεί ξεχωριστό μερίδιο, οι πολίτες είναι και πάλι ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς το 84% θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού. 
Ποσοστό 10% πιστεύουν ότι πρέπει να τους παραχωρηθεί μερίδιο όταν θα είμαστε κοντά στη λύση και μόνο το 6% θεωρούν ότι οι Τ/κ πρέπει να πάρουν μερίδιο αμέσως μόλις έχουμε έσοδα. 

Για τις ξένες εταιρείες

Τρεις στους πέντε Κυπρίους πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τις ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον κυπριακό ενεργειακό τομέα. 
Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τους Κυπρίους αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, το γεγονός πως υππάρχουν περιορισμένες δυνατότητες στρατιωτικής προστασίας της ΑΟΖ συνεχίζει να ανησυχεί τους περισσότερους. 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη δημοσκόπηση της “Σημερινής“.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!