Skip to main content
| Notaka

“Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με Αίγυπτο-Λιβύη προωθεί η Green Power”.

Μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις για τη Μεσόγειο, που εκτιμάται ότι θα είναι η σπουδαιότερη της εικοσαετίας, περνά μέσα από την Κρήτη. 

 

Μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις για τη Μεσόγειο, που εκτιμάται ότι θα είναι η σπουδαιότερη της εικοσαετίας, περνά μέσα από την Κρήτη. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η πολύ γνωστή εταιρία στο χώρο της ενέργειας “Green Power” έχει καταρτίσει αναλυτικότατο φάκελο, τον οποίο και έχει παρουσιάσει τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον οποίο δημιουργείται αγωγός που θα συνδέει την Κρήτη με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μέσω καλωδίου.

Η επένδυση όμως δε σταματά εκεί, αφού σύμφωνα με σχέδιο το οποίο έχει πάρει μάλιστα Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, μέσω του αγωγού η Κρήτη θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει αδειοδοτήσεις για τη δημιουργία ενός ηλιοθερμικού σταθμού στα βάθη της Σαχάρας, που θα μπορεί να παράγει ενέργεια της τάξεως των 2.000 μεγαβάτ και να την αποθηκεύει κιόλας. 

Ο πρόεδρος της εταιρίας Γκασάν Αμπάρ και ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της εταιρίας Ζαν – Λουκ Σακέ, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το συγκεκριμένο σχέδιο και να προχωρήσουν το θέμα σε επίπεδο πρώτης διερεύνησης. Ωστόσο, το δικό τους σχέδιο είναι έτοιμο!

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που συνάντησε τους επενδυτές. 

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρίας, είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα, το να μπει η Κρήτη στην ενέργεια και μέσω αυτής να γίνει μια τεράστιου μεγέθους ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική. Ο αγωγός έχει την κωδική ονομασία “Leg 1”. 

Σύμφωνα με τις υποθαλάσσιες μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία αυτός είναι ο οικονομικότερος κόμβος διασύνδεσης και μάλιστα εκτιμάται ότι αποτελεί τέσσερις φορές οικονομικότερη λύση σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο Euroasia Interconnector, που θα φέρει το ρεύμα από Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως πραγματοποιεί σχετικές μελέτες τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχοντας διαπιστώσει πως η νότια Κρήτη αποτελεί το ιδανικότερο σημείο διασύνδεσης.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!