| Notaka |

“Εξαιρετική η συνεργασία Ελλάδος-Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα”.

Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα. Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη.

 

Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα. Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τα δύο έργα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν συμπληρωτικά και με την ολοκλήρωση τους θα δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική αγορά, με θετικές επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν οι υπουργοί, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Ενέργειας Τεμενούσκα Πέτκοβα, κατά τη συνάντηση που είχαν εχθές στη Σόφια.

Η προώθηση του IGB, όπως τονίσθηκε, σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της διαχειρίστριας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας ICGB Θεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα αντίστοιχα εθνικά ΕΣΠΑ.
  • Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο market test για την οριστική δέσμευση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για τη λειτουργία του έργου.
  • Η αδειοδότηση βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και εκκρεμούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Σταθάκης και η κ. Πέτκοβα άνοιξαν τις εργασίες πολυμερούς συνάντησης για το έργο του πλωτού τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και αυτού του έργου. Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του θα πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB, που τοποθετείται στις αρχές του 2020. Προς τούτο, οι εμπλεκόμενες εταιρίες παρουσίασαν οδικό χάρτη για την τεχνική και επενδυτική ωρίμανση του έργου.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!