Skip to main content
| Notaka

“Το Ιράν αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Δύση”.

Μετά την άρση των κυρώσεων, η Τεχεράνη πρόσθεσε νέους πελάτες όπως η Litasco και η Lotos και «κέρδισε» και πάλι τους Total,  ENI, Tupras,  Repsol, Cepsa και Hellenic Petroleum

 Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς τη Δύση σημείωσαν αυξήθηκαν τον Μάιο στο ανώτατο επίπεδό τους μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016 και σχεδόν έφθασαν σε όγκο τις ποσότητες εξαγωγής στην Ασία.
Το Ιράν, που υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ, έχει αυξήσει την παραγωγή από το 2016 για να αποκαταστήσει το μερίδιο αγοράς που χάθηκε σε περιφερειακούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.
Ενώ πολλά ασιατικά κράτη συνέχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν κατά τη διάρκεια κυρώσεων, οι δυτικές χώρες σταμάτησαν τις εισαγωγές, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις συνολικές εξαγωγές του Ιράν σε μόλις ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd).
Τον περασμένο μήνα, το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύρια bpd στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σχεδόν φτάνοντας τα επίπεδα πριν από την επιβολή κυρώσεων και λίγο  κάτω από τα 1,2 εκατομμύρια bpd που παραδόθηκαν στην Ασία, ανέφερε  πηγή στο Reuters.
Οι εξαγωγές του Ιράν προς την Ασία τον περασμένο μήνα ήταν οι χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Οι εξαγωγές πετρελαίου στην Ασία υποχώρησαν καθώς η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αύξησαν τις αγορές συμπυκνωμάτων πετρελαίου και αγόρασαν λιγότερο πετρέλαιο ανέφεραν ανώνυμες πηγές.
“Τα συμπύκνωματα του Ιράν που βρίσκονται σε πλωτές αποθήκες έχει σχεδόν εξαντληθεί λόγω των υψηλότερων αγορών από την Ιαπωνία και την Κορέα”, ανέφερε η πηγή.
Οι εξαγωγές προς την Ασία επλήγησαν επίσης από την απόφαση της Ινδίας να μειώσει τις ετήσιες αγορές από το Ιράν κατά ένα πέμπτο για τη χρήση μέχρι το Μάρτιο του 2018.
Μετά την άρση των κυρώσεων, η Τεχεράνη πρόσθεσε νέους πελάτες όπως η Litasco και η Lotos και «κέρδισε» και πάλι πελάτες όπως η Total, η ENI, η Tupras, η Repsol, η Cepsa και η Hellenic Petroleum.
Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, προχώρησε σε μικρή αύξηση της παραγωγής με συμφωνία του Δεκεμβρίου για τον περιορισμό της παραγωγής.
Η συνολική παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ανήλθε σε 3,9 εκατομμύρια bpd,.
Το Ιράν παράγει σήμερα περίπου 200.000 bpd West Karoun, το οποίο συνδυάζεται με άλλους τύπους και οδηγείται σε  εξαγωγές.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!