Skip to main content
| Notaka

“Με θετικό πρόσημο για τα Ενεργειακά το ταξίδι Αναστασιάδη στις ΗΠΑ – Πλήρης αμερικανική στήριξη”.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος, λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, να βοηθήσει στο Μεσανατολικό.

 Μεγάλο και θετικό αντίκτυπο είχε το ταξίδι του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο Ενέργεια.
Οπως σημειώνει σήμερα ο “Φιλελεύθερος”, σε πολιτικό επίπεδο είναι η πλήρης στήριξη της αμερικανικής διακυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφού έρχονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil αποτελούν ακόμα πιο σημαντική στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της ExxonMobil

Ο πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company, Στιβ Γκρίνλι, είπε ότι «το όραμά μας, που πιστεύω όλοι συμμερίζεστε, είναι πως η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο και ελπίζουμε να βρούμε αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».
Είπε ακόμα ότι από την ημέρα της υπογραφής των συμβολαίων τον Απρίλη η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα «αρχίζοντας τις έρευνές μας και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά. Και είμαστε ευτυχείς για αυτό. Βρισκόμαστε στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, μας γνωρίζετε, χαιρόμαστε που εργαζόμαστε εκεί, είμαστε καλοί φίλοι και αυτό μας βοήθησε να προχωρήσουμε με τη νέα φάση».
Πρόσθεσε ότι μια επιτυχία θα οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Ανέφερε, τέλος, ότι «έχουμε ένα συνέταιρο που έχει μεγάλη πείρα στο LNG, την Qatar Petroleum, και εργαζόμενοι μαζί ως ομάδα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις».

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τα μηνύματα που έλαβε, γι’ αυτό και μίλησε για μια «καταπληκτική εβδομάδα». 
Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και έτσι να πραγματοποιηθούν οι ελπίδες της Κύπρου τόσο προς όφελος της ίδιας της χώρας όσο και της περιοχής ευρύτερα.

Τί είπαν Αναστασιάδης-Πενς

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση εντός της ΑΟΖ της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ έχει βαθύνει και ο ίδιος, από την πρώτη μέρα της εκλογής του, έκανε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου με στόχους: Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και, δεύτερον, την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος.
Ο κ.Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου
Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και ανέφερε στον κ. Πενς συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς αυτούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και πώς μπορεί η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως κοινές ασκήσεις κ.λπ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος, λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, να βοηθήσει στο Μεσανατολικό και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.

Μίλησε για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, και τα ενεργειακά. 
Στο ζήτημα αυτό έγινε μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας και την ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την ExxonMobil.
Επίσης μίλησε για τις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή της έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων της TOTAL στις 13 Ιούλιου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!