| Notaka |

“Ποιες είναι οι δύο περιοχές που ζητά για έρευνες η «Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ”.

Τα εννέα blocks νότια της Κρήτης αλλά και η έκταση από τα Κύθηρα μέχρι τα βορειοδυτικά των Χανίων, είναι σύμφωνα με τις ενδείξεις οι δύο θαλάσσιες περιοχές που ζητά για έρευνες υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Τα εννέα blocks νότια της Κρήτης αλλά και η έκταση από τα Κύθηρα μέχρι τα βορειοδυτικά των Χανίων, είναι σύμφωνα με τις ενδείξεις οι δύο θαλάσσιες περιοχές που ζητά για έρευνες υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν αποκαλύπτουν τα ακριβή όρια των δύο περιοχών, τα οποία θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό. Εκτιμήσεις, όμως, και με βάση τις επίμονες επίσημες αναφορές περί ερευνών σε ανεξερεύνητα και βαθιά βάθη, συγκλίνουν στις δύο προαναφερόμενες περιοχές.

Για αυτές άλλωστε και πρόσφατα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων είχε αναγγείλλει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών καθώς τα δεδομένα δεν είναι επαρκή, κάνοντας λόγο για γεωολογικές δομές οι οποίες έχουν αρκετές ομοιότητες με εκείνες του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι τα εννέα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων την περίοδο 2014 – 2015, αλλά κανένα από αυτά δεν είχε χτυπηθεί… στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η κοινοπραξία, στην οποία operator είναι η Total αξιοποίησε τη διαγωνιστική διαδικασία της «παραχώρησης μετά από αίτηση». Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία η ΕΔΕΥ κατόπιν και σχετικής έγκρισης από τον υπουργό ΠΕΝ θα πρέπει να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τις εκτιμήσεις να θέλουν αυτή να βγαίνει στον “αέρα” και να δημοσιοποιείται στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. σε τριάντα μέρες από την υποβολή της αίτησης. Κατόπιν τούτου σε διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές. Μπορεί δηλαδή η κοινοπραξία των τριών πετρελαϊκών εταιριών να ζήτησαν τις δύο περιοχές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η ιταλική ENEL είχε ζητήσει τις τρεις χερσαίες περιοχές, της «Άρτας – Πρέβεζας», της «Αιτωλοακαρνανίας» και της «ΒΔ. Πελοποννήσου» για έρευνες υδρογονανθράκων. Η ENEL τελικά δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό και εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και η «Energean Oil & Gas». Οι συμβάσεις μίσθωσης παραχώρησης των τριών περιοχών υπεγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το υπουργείο και η ΕΔΕΥ θα τηρήσουν τα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα και στοχεύουν ώστε στο τέλος του 2017 μέχρι τις αρχές του 2018 να έχουν φέρει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και σεισμογραφικό πλοίο. Από κει και πέρα όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές απαιτείται περίπου άλλος ένας χρόνος για την αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς οι στόχοι των ερευνών. Ακολουθούν διαδικασίες αδειοδότησης και οι υπογραφές των συμβάσεων μίσθωσης των παραχωρήσεων.

ΠΗΓΗ: (euro2day.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!