Skip to main content
| Notaka

“Κοιτάσματα διπλάσια από το Zohr και το Leviathan στα τεμάχια 10 και 6 της Κύπρου”.

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις που διενήργησε η PGS, τα αποθέματα φυσικού αερίου στα οικόπεδο 10 και 6 είναι διπλάσια από του Zohr και του Leviathan αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις που διενήργησε η PGS, τα αποθέματα φυσικού αερίου στα οικόπεδο 10 και 6 είναι διπλάσια από του Zohr και του Leviathan αντίστοιχα.
Διπλάσια αποθέματα φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου δείχνουν οι χαρτογραφήσεις της εταιρείας PGS στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στο οικόπεδο 6 εμφανίζεται κοίτασμα τουλάχιστο διπλάσιο του ισραηλινού κοιτάσματος Leviathan, όπως μεταδίδει το sigmalive.
Σε ανάλυσή τους οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος δημοσίευσαν εικόνες από τις επίσημες χαρτογραφήσεις των κυπριακών και αιγυπτιακών κοιτασμάτων από την PGS.
Όπως αναφέρουν «γνωρίζουμε  ότι με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου, μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. 
Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ύφαλοι αυτού του τύπου είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως αυτό συμβαίνει επί 300 χλμ. στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι ύφαλοι αυτοί είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. 
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα εκ μέρους της PGS αποτελεί η χαρτογράφηση που έκανε όσον αφορά στους στόχους κοιτασμάτων μέσα στα κυπριακά ερευνητικά θαλάσσια οικόπεδα 6, 10 και 11. 
Με βάση τη χαρτογράφηση αυτή επισημαίνουν «είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε, ότι ο μεγαλύτερος από τους χαρτογραφημένους στόχους υφάλων ασβεστολίθου τύπου Zohr στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της ExxonMobil και της Qatar Petroleum εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν του κοιτάσματος Zohr. 
Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο στόχος κοιτάσματος ψαμμίτη τύπου Leviathan, όπως αυτός χαρτογραφήθηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, εμφανίζεται σε μέγεθος να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του κοιτάσματος Leviathan».
Προσθέτουν επίσης, ότι όσον αφορά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, δεν φαίνεται τελικά αυτό να αποτελεί πρόβλημα, διότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκτός του ότι είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας, δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το 1/5 της γιγαντιαίας δομής-στόχου κοιτάσματος τύπου Leviathan που υπάρχει μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!