Skip to main content
| Notaka

“«Το γοργόν και χάριν έχει» στη συνεργασία ΕΛΠΕ, ExxonMobil, Total”.

Στην κοινοπραξία, ενδεχομένως οι πολυεθνικοί όμιλοι να μετέχουν με 40% έκαστος και τα ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 20%

 

Στην κοινοπραξία, ενδεχομένως οι πολυεθνικοί όμιλοι να μετέχουν με 40% έκαστος και τα ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 20%
Τον Αύγουστο αναμένεται να υποβληθεί επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση το αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων, της ExxonMobil και της Total για την απόκτηση του δικαιώματος πραγματοποίησης ερευνών υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου έως και τις νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης. 
Αυτή τη στιγμή στελέχη των τριών εταιριών συνεργάζονται προκειμένου να καθοριστεί σαφώς η θαλάσσια περιοχή για την οποία θα υποβληθεί το αίτημα. 
Στόχος είναι να έχουν καταλήξει ως το τέλος Ιουνίου στην οριοθέτηση της περιοχής που θα διεκδικήσουν προκειμένου να υποβάλουν το αίτημα τον Αύγουστο. 
Σύμφωνα με το καταρχήν χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από τις τρεις εταιρίες στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για την ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές. 
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο μετά την υποβολή του αιτήματος προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εξερεύνηση της περιοχής.

Στο στόχαστρο το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος 

«Κοιτάμε όλο το Ιόνιο, μέχρι τη Γαύδο», ανέφερε ανώτατο στέλεχος των ΕΛΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών Άρτας – Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας για έρευνες. 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε κάποιες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες, που σημαίνει ότι η περιοχή ενδιαφέροντος μπορεί να εκτείνεται και πέρα των 20 «μπλοκ» σε Ιόνιο και νότιο Κρητικό πέλαγος που είχαν προκηρυχθεί με το διαγωνισμό του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των τριών εταιριών έχουν γνωστοποιήσει το καταρχήν ενδιαφέρον τους στην κυβέρνηση σε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Επανερμηνεία δεδομένων των σεισμικών ερευνών 

Σύμφωνα με πληροφορίες το έναυσμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν η επανερμηνεία δεδομένων από σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν στην περιοχή με νεώτερες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι συγκρίσεις με άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Εξάλλου σε ότι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των τριών εταιριών στην κοινοπραξία, αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. 
Το πλέον κατάλληλο σχήμα για τα ΕΛΠΕ θα ήταν η συμμετοχή τους με 20 % και των ExxonMobil – Total με ποσοστά από 40 %. 
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η συνεργασία με ξένες εταιρίες είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για λόγους κόστους (μια γεώτρηση σε βαθιά νερά όπως αυτά του Ιονίου κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια) αλλά και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας σε αυτά τα βάθη.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!