| Notaka |

“Ο ΤΑΡ καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον τομέα της ενέργειας”.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη, που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο επικεφαλής του έργου για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας (Ricard Scoufias), μιλώντας από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου  «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF), το οποίο διεξάγεται  Πέμπτη και Παρασκευή στις Σέρρες.

 

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη, που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο επικεφαλής του έργου για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας (Ricard Scoufias), μιλώντας από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου  «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF), το οποίο διεξάγεται  Πέμπτη και Παρασκευή στις Σέρρες.

«Ο ΤΑΡ δίνει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο» είπε ο κ. Σκούφιας και συμπλήρωσε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού ανοίγει ο δρόμος και για άλλα προγράμματα. Επίσης, ο αγωγός – σημείωσε ο κ. Σκούφιας – “αναβαθμίζει” τις χώρες απ΄ όπου διέρχεται (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) σε  υψηλό επίπεδο γεωστρατηγικής, και, παράλληλα, δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

O Wim Groenendijk, διευθυντής διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρίας «NederlandseGasunie N.V», η οποία –όπως είπε– μεταφέρει το ¼ της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβάλλουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις περιφερειακές αγορές.

Υπογράμμισε δε, ότι σε αντίθεση με τις χώρες της  βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει εξαιρετική σύνδεση με την ευρύτερη αγορά αερίου, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σ’ αυτόν τον τομέα.  Όπως ανέφερε, με την ενισχυμένη διείσδυση φυσικού αερίου στις αγορές με υψηλά ποσοστά τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται το αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα, από τη χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας. «Χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο στην περιοχή για να υπάρξουν οφέλη στο περιβάλλον, στους κατοίκους στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Groenendijk.

Η Αλεξία Τροκούδη, επικεφαλής του νομικού τμήματος για θέματα ενέργειας των ΕΛΠΕ,  είπε ότι ο όμιλος εταιριών διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο χώρο της ενέργειας. Επίσης, τόνισε ότι οι εταιρίες του ομίλου, Elpedison και ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβάνονται στους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους λιανωπωλητές στο χώρο της ενέργειας. Η κ. Τροκούδη, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε θέματα παροχής φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ρωσία, το 2015, κάλυπτε το 44% των αναγκών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, ενώ το 2016 η θέση της ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο.

Ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Λυόν, Νίκος Λυγερός, αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη χαρακτήρισε ως μια «μεγάλη σκακιέρα», όπου – όπως είπε – ορισμένοι από τους «παίκτες» δεν βρίσκονται στην περιοχή, αλλά έχουν  πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκμετάλλευση.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και τη συνεργασία διεθνών οργανισμών της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνει το Geo Routes Cultural Institute (GRCI) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Επίσημος συνεργάτης του BBSF είναι ο ΟΣΕΠ και στρατηγικοί συνεργάτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (BSTDB) και η Διάσκεψη των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR).

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF) στηρίζουν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Πρακτορείο 104,9 FM

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!