| Notaka |

“Συνάντηση Δραγασάκη, Σταθάκη με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, Total και της ExxonMobil “.

(upd)Συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total είχε χθές Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Επισημαίνεται πως οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν στη συμμετοχή της ExxonMobil και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτα-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές παραχώρησης που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ.
Η συμφωνία για συμμετοχή της Εxxon στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Total με αντικείμενο τις εξορύξεις στο Ιόνιο έκλεισε.

Παράλληλα τα κορυφαία στελέχη της ExxonMobil από την περιοχή Κασπίας, Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν με τον CEO των ΕΛΠΕ κ. Γ Στεργιούλη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε επίσης σήμερα, με εκπροσώπους των εταιρειών ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. 
Συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με σεβασμό στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Το W  επιβεβαιώθηκε πλήρως καθώς εδώ και δύο μήνες είχε αποκαλύψει ότι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Τι κατέγραφε την Κυριακή 14/5/2017:

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν στη συμμετοχή της ExxonMobil τόσο στις έξι περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, όσο και σε νέες περιοχές – 
Την Παρασκευή 19/5/2017 είναι παρόντα στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής για τη σύναψη της συμφωνίας
Στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες μέρες στελέχη της ExxonMobil, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total για συμμετοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.
Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του World Energy News στις 6 Μαρτίου 2017 περί συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την προσεχή Παρασκευή 19 Μαίου αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής προκειμένου να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total τη συμφωνία συμμετοχής της ExxonMobil στην παραχώρηση του Ιονίου.
Με τον τρόπο αυτό ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, έξι μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση και παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον, η έλευση της Exxonmobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Επισημαίνεται πως οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν στη συμμετοχή της ExxonMobil και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτα-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές παραχώρησης που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ.

Πρώτη στη λίστα η Κρήτη

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πρώτη στη λίστα του ενδιαφέροντος της ExxonMobil σε ότι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης.
ΕΛΠΕ και ExxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την συγκεκριμένη περιοχή ερευνών με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Δηλαδή να μην αναμένουν πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά να προκαλέσουν οι ίδιοι, καταθέτοντας ως κοινοπραξία εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να συντομεύουν τις σχετικές διαδικασίες σε διάστημα τριμήνου.
Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιριών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο.
Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!