Skip to main content
| Notaka

“Η Σαουδική Αραβία μειώνει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο”.

“Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2030 δεν θα μας απασχολεί εάν η η τιμή του πετρελαίου είναι μηδενική”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Τζέντα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Mohammed Al Jadaan.

 

“Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2030 δεν θα μας απασχολεί εάν η η τιμή του πετρελαίου είναι μηδενική”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Τζέντα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Mohammed Al Jadaan
“Δεν θα ασχοληθούμε πραγματικά με το αν η τιμή είναι 40, 45, 50, 55 δολάρια το βαρέλι καθώς μέχρι τότε θα έχουμε ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Mohammed Al Jadaan στο Emerging Markets Editor του CNNMoney.
Σχεδιάζουμε να [τελειώσουμε] τελείως την εξάρτηση που ζούμε τα τελευταία 40, 50 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2030 δεν θα μας απασχολεί εάν η η τιμή του πετρελαίου είναι μηδενική”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Τζέντα.
Η Σαουδική Αραβία έθεσε ένα φιλόδοξο σχέδιο πέρυσι για να μειώση την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, όταν οι τιμές μειώθηκαν στα 26 δολάρια το βαρέλι, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας.
Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία σταθεροποίησε την οικονομία της. Έχει μειώσει τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, ανακοίνωσε νέους φόρους και δανείστηκε δισεκατομμύρια για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της χώρας.
Επίσης, μείωσε τους μισθούς για κορυφαίους υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς.
Η πολιτική αυτή αντιστράφηκε έξι μήνες αργότερα, μια κίνηση που ανέφερε ο Al Jadaan σχεδιάστηκε για να τονώσει την ανάπτυξη.
“Αυτό έγινε σε μια εποχή [όταν] ανησυχούσαμε πραγματικά για τις τιμές του πετρελαίου, ανησυχούμε για άλλες πιέσεις στην οικονομία”, είπε. “Τώρα που είδαμε πώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο … ίσως ήρθε η ώρα να δώσουμε περισσότερη χρηματοδότηση σε επενδύσεις”.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Τετάρτη ότι το βασίλειο θα μπορούσε να ελαφρύνει λίγο το ρυθμό λιτότητας για να «μειώσει τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον».
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου που τώρα κυμαίνονται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι βοήθησαν.
Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και τη Ρωσία έχουν περιορίσει την παραγωγή για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Παράλληλα σχεδιάζουν να επεκτείνουν αυτές τις περικοπές παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018.
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι παραγωγοί των ΗΠΑ μπορούν τώρα να κερδίσουν χρήματα, εφόσον οι τιμές παραμένουν πάνω από 40 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι κάτω από 65 δολάρια στις αρχές του 2014.
Η Σαουδική Αραβία αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 2017, από 11,5% πέρυσι.

Πηγή:www.bankingnews.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!