| Notaka |

“Τι σκέφτονται τα ΕΛΠΕ για τη μείωση του κόστους δανεισμού”.

Ένας συνδυασμός παραγόντων που ξεκινά από τη διατήρηση των εξαιρετικά καλών περιθωρίων διύλισης, την πλήρη αξιοποίηση των μονάδων διύλισης τη βελτιστοποίηση του μείγματος προμήθειας.

Ένας συνδυασμός παραγόντων που ξεκινά από τη διατήρηση των εξαιρετικά καλών περιθωρίων διύλισης, την πλήρη αξιοποίηση των μονάδων διύλισης τη βελτιστοποίηση του μείγματος προμήθειας  αλλά και τις καλές επιδόσεις στην εγχώρια εμπορία συνθέτουν το σκηνικό για το πρώτο τρίμηνο του έτους του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Η αγορά αναμένει ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα αποτελέσουν μια ακόμη θετική έκπληξη και είναι ενδεικτική η εκτίμηση της IBG για αύξηση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 30%. 

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα, συγκρίνονται με το πρώτο τρίμηνο του 2016 όταν ο όμιλος είχε καταγράψει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με την παραγωγή του έτους να φτάνει σε επίσης ιστορικό υψηλό στα 14,8 εκατ μετρικούς τόνους. 

Σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών της διοίκησης, η ρευστότητα συνεχίζει να κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, με τον όμιλο να εστιάζει πλέον σε τρία μέτωπα: τις έρευνες υδρογονανθράκων, την ενίσχυση της εμπορίας και τον περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης. 

Για το τελευταίο, υπάρχουν αρκετές σκέψεις, χωρίς αυτή τη στιγμή να υφίσταται άμεση ανάγκη για αποφάσεις, με δεδομένο ότι οι επόμενες μεγάλες λήξεις δανείων έρχονται το 2019. Εξετάζονται ωστόσο αρκετές επιλογές, όπως και η πιθανότητα έκδοσης νέου εταιρικού ομολόγου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του ομίλου όταν τα ομόλογα του Δημοσίου βρίσκονταν στο 9% τα ΕΛΠΕ δανείζονταν με κάτω 5%. Η βελτίωση του περιβάλλοντος πάντως φαίνεται ότι αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ρευστότητα. Εκείνο που είναι δεδομένο είναι η απόφασή μας για μείωση του κόστους χρηματοδότησης αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της διοίκησης. 

Βεβαίως υπάρχει πάντα και η εκκρεμότητα με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπου θυμίζουμε τα ΕΛΠΕ ως μέτοχος της ΔΕΠΑ θα διαθέσουν μερίδιο 35% μαζί με το 31% που πωλεί το Δημόσιο. Στη Γενική Συνέλευση της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί την πώληση. Βεβαίως η απόφαση για πώληση του μεριδίου συνεχίζει να υπάρχει ωστόσο είναι σαφές ότι οι οριστικές αποφάσεις συναρτώνται και με το τίμημα που θα επιτευχθεί από τη νέα διαδικασία πώλησης που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Τέλος στο κομμάτι της εμπορίας ο όμιλος αναμένει σημαντικές βελτιώσεις ενώ κοιτά ζεστά την ενίσχυση της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης Σκοπίων για τη μεταφορά έτοιμων προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου με δικά του καύσιμα, τόσο στη ΠΓΔΜ όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!