| Notaka |

“Αγωγό για επέκταση στα Βαλκάνια ανοίγουν τα ΕΛΠΕ”.

Την επανεργοποίηση του αγωγού ανάμεσα στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και της ΟΚΤΑ συζητούν τα ΕΛ.ΠΕ με τις αρχές της FYROM. Σχέδιο για μεταφορά έτοιμων προϊόντων και είσοδο σε Σερβία και Κόσοβο.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Τα Βαλκάνια κοιτάζουν ξανά τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,67% με πρώτο σταθμό τα Σκόπια. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας για την επανεργοποίηση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης σε εκείνα της ΟΚΤΑ.

Η διασύνδεση είχε γίνει το 2002, τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά του κρατικού διυλιστηρίου από τα ΕΛ.ΠΕ. Ο αγωγός μήκους 210 χλμ μετέφερε αργό πετρέλαιο προς την ΟΚΤΑ. Ωστόσο, η μεταφορά μέσω του αγωγού σταμάτησε, όπως και η λειτουργία των μονάδων διύλισης το 2013. Πηγές θέλουν το συγκεκριμένο διυλιστήριο να μην αφήνει περιθώρια κέρδους καθώς η τεχνολογία του είναι ξεπερασμένη.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ έχει μπει σε συζητήσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί ο αγωγός μεταφέροντας έτοιμα προϊόντα προς τη γειτονική χώρα αξιοποιώντας τους αποθηκευτικούς χώρους που έχει η ΟΚΤΑ. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική εταιρία εξοικονομεί μεγάλα κόστη μεταφοράς με βυτιοφόρα οχήματα, ενώ ταυτόχρονα κάνει πιο δυναμική είσοδο στην αγορά της FYROM.

Παράλληλα, με την επαναλειτουργία της διασύνδεσης και με μειωμένα κόστη, τα ΕΛ.ΠΕ πετυχαίνουν πιο άνετο επιχειρηματικό άνοιγμα και σε διπλανές χώρες της FYROM, όπως στη Σερβία και το Κόσοβο. Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος των ΕΛ.ΠΕ, όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης.

Ωστόσο, η επανεργοποίηση του αγωγού, προϋποθέτει την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στη FYROM. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φανούν περί τα τέλη του Μαίου, οπότε αν σχηματιστεί η κυβέρνηση, θα υπάρξει λύση επί της πρότασης που έχουν κάνει τα ΕΛ.ΠΕ.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!