| Notaka |

“Οι «7 αδελφές» βάζουν στα ραντάρ τους την Ελλάδα – Γιατί ωριμάζουν οι συνθήκες για διαδικασίες αναθέσεων μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος – Tο comeback της PGS”.

 

 Του Χρήστου Στεφάνου,

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 βασικοί λόγοι που το momentum για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι ιδανικό: πρώτον οι θετικές εξελίξεις και οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων στην περιοχή που έχουν αναδείξει σε περιοχή ενδιαφέροντος την Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες … «εύφλεκτες» περιοχές είναι μια σταθερή χώρα χωρίς γεωπολιτικές ανησυχίες και προβλήματα, η οποία εμφανίζει πολιτική σταθερότητα. Τρίτον η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και η πτώση του κόστους των ερευνών και εξορύξεων έχουν αναθερμάνει τις επενδύσεις των εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των μεγάλων εταιρειών έχει δείξει με κάποιο τρόπο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Πρόκειται για εταιρείες από το «πάνω ράφι», που αποτελούν τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου. Κάποια στελέχη έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και έχουν μπει στο data room της ΕΔΕΥ κοιτάζοντας στοιχεία και δεδομένα. Κάποιες άλλες εταιρείες έχουν μιλήσει με τις ελληνικές αρχές ενώ καταφθάνουν συνεχώς προσκλήσεις για ραντεβού και συναντήσεις με εκπροσώπους πετρελαϊκών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο στόχος των επαφών αυτών είναι σαφής: να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να προκληθεί το άμεσο ενδιαφέρον εταιρειών που θα καταθέσουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες περιοχές. Εφόσον κατατεθεί μια τέτοια πρόταση τότε μπορεί μέσα σε διάστημα 3 μηνών να προχωρήσει η δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ και να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο πλάνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, για τις οποίες φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη «ζήτηση».

Μάλιστα, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και από τη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη διαδικασία πύκνωσης και βελτίωσης των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει.

Σε ό,τι αφορά το ποιες εταιρείες έχουν επιδείξει κινητικότητα για την Ελληνική αγορά, η απάντηση που δίνεται από αρμόδια στελέχη είναι ότι πρακτικά όλες οι μεγάλες εταιρείες περιλαμβάνονται στη λίστα των εν δυνάμει ενδιαφερομένων. Είναι γνωστό ότι εταιρείες όπως η Total και η Exxonmobil έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα. Επίσης είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι η Repsol εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά και ανέλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο από την παραχώρηση των Ιωαννίνων. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες όπως η Eni, η Shell, η Statoil αλλά και περιφερειακοί παίκτες όπως η MOL και η INA που επίσης περιλαμβάνονται στους δραστήριους παίκτες στην περιοχή.

Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες που μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποδώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αρκεί να διατηρηθεί το γρήγορο τέμπο και να αξιοποιηθεί το θετικό momentum… 

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!