| Notaka |

“Αίγυπτος, η Συμφέρουσα Λύση για Κύπρο – Ισραήλ”.

Ανάλυση του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas για τις εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας και τον ρόλο της Αιγύπτου ως ενεργειακού κόμβου, υποδεικνύει πως η πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική λύση για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, είναι τα δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Του Πέτρου Θεοχαρίδη, 

Ανάλυση του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas για τις εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας και τον ρόλο της Αιγύπτου ως ενεργειακού κόμβου, υποδεικνύει πως η πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική λύση για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, είναι τα δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Οτιδήποτε άλλο θα είχε σημαντικά αυξημένο κόστος σε σχέση με τις εξαγωγές μέσω Αιγύπτου, ιδιαίτερα όταν μετά από μερικά χρόνια η Αίγυπτος θα ικανοποιήσει με τα δικά της κοιτάσματα τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η έκθεση της BNP Paribas, σε σχέση με την Κύπρο, σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», με τα 4,5 τρισ.κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ωστόσο, η συμφέρουσα λύση είναι μαζί με αέριο από το κοντινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, να κατευθυνθεί με αγωγό προς την Αίγυπτο.

Επίσης, η γεώτρηση στο τεμάχιο «11» από τις Total-ΕΝΙ, αναφέρεται στην ίδια έκθεση ως σημαντικά ελπιδοφόρα, επισημαίνοντας ότι και από τυχόν κοίτασμα εκεί, η πιο συμφέρουσα οδός είναι με αγωγό προς την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην κατάληξή της η BNP Paribas σημειώνει ότι το ένα πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από «γεωπολιτική ευαισθησία» και απαιτείται να γίνουν περισσότερο ενεργές, αλλά και η Τουρκία, ιδιαίτερα σε σχέση με την Κύπρο, αφού όπως τονίζεται στην κατάληξη, «αναδυόμενος κίνδυνος είναι η πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης σε σχέση με την Τουρκία στην περιοχή».

Παράλληλα, στο θέμα των ενεργειακών σχέσεων Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Egypt Energy» ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, Ελ Μολλά, ο οποίος θεωρεί σημαντική την πρόοδο της τελευταίας διετίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογραμμίζει δε τη σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για κινήσεις που έχουν ισχυρή πολιτική στήριξη των δύο χωρών και οδηγούν σε αμοιβαίο όφελος.

(Πηγή: “Ο Φιλελεύθερος”)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!