Skip to main content
| I |

“Στρατηγικά σημαντική για την Πετρολίνα η συνεργασία με την ΕΝΙ”.

Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Οικονομικών της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης (φωτό), μιλά για την μεγάλη επένδυση στο Βασιλικό και για τους μελλοντικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της εταιρείας. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Capital Today και το δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ, αναφέρεται στη συνεργασία με την ENI, μιλά για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πετρολίνα σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

 

Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Οικονομικών της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης (φωτό), μιλά για την μεγάλη επένδυση στο Βασιλικό και για τους μελλοντικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της εταιρείας. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Capital Today και το δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ, αναφέρεται στη συνεργασία με την ENI, μιλά για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πετρολίνα σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Η Πετρολίνα έγινε η πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών που διαθέτει το δικό της Tερματικό στο Βασιλικό. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που έγινε από την εταιρεία σας. Πότε θα ολοκληρωθεί πλήρως;

Η Πετρολίνα, από το 2000, πρόβλεψε έγκαιρα τους σχεδιασμούς για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της εκτός Λάρνακας. Και παρόλο που οι σχεδιασμοί της τότε Κυβέρνησης δεν την έβρισκαν σύμφωνη, αναζήτησε ευκαιρίες που να της έδιναν εναλλακτικές επιλογές. Μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2003, με την εξαγορά της γαλλικής TOTAL AVIATION η οποία, μεταξύ άλλων, ενοικίαζε δύο δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου αεροπλάνων στο Βασιλικό. Ακολούθως, ενοικίασε άλλες τρεις δεξαμενές στην περιοχή, τις οποίες επιδιόρθωσε και προσάρμοσε κατάλληλα και άρχισε να τις χρησιμοποιεί.

Η Εταιρεία μας, για περισσότερο από 13 χρόνια, διατηρεί και λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό. Το 2007 η Πετρολίνα ενοικίασε γη δίπλα από τις αρχικές δεξαμενές, με σκοπό την επέκτασή της εγκατάστασης. Ακολούθησε μια σειρά από καθυστερήσεις και διαδικασίες αδειοδότησης και, μετά από πολλές συμπληγάδες με τη γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε τελικά την άδεια οικοδομής το 2011. Οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2015 και οι εγκαταστάσεις τέθηκαν σε λειτουργία στο μέσο του ίδιου χρόνου, αφού πρώτα εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες λειτουργίας. Οι νέες δεξαμενές, συμπεριλαμβανομένων των νέων σωλήνων από το λιμάνι και έργα εντός του λιμανιού για την ασφαλή φορτοεκφόρτωση πετρελαιοφόρων πλοίων, κόστισαν περί τα €20 εκατ.

Οι επενδύσεις της Εταιρείας σε υποδομές στο Βασιλικό συνεχίστηκαν, ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Το 2012 η Πετρολίνα αγόρασε τη γη και τις εγκαταστάσεις που ενοικίαζε για το ποσό των €10 εκατ. Η επιδιόρθωση και αναβάθμιση των παλαιών δεξαμενών κόστισαν πέραν των €4 εκατ. Το Τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό είναι χτισμένο σε ιδιόκτητη γη, με εμβαδόν 49.050 τ.μ. και αποτελείται από τις επτά αρχικές δεξαμενές των 5.000 κ.μ. η κάθε μια, επτά νέες δεξαμενές των 7.500 κ.μ. η κάθε μια, καθώς και δύο δεξαμενές νερού πυρόσβεσης.  

Συνολικά, η Πετρολίνα διαθέτει σήμερα πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, συνολικής χωρητικότητας 87.500 κ.μ. Η εγκατάσταση της Πετρολίνα στην περιοχή έχει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργεί με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και  έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. 

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τι προβλέπουν οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

Το Τερματικό μας χρησιμοποιείται σήμερα για την αποθήκευση και διαχείριση πετρελαίου αεροσκαφών, πετρελαίου ναυτιλίας και δύο τύπων μαζούτ (ελαφρύ και βαρύ). Με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων και πρόσθετων τεσσάρων δεξαμενών, η οποία υπολογίζεται μέχρι τέλος του 2017 με αρχές του 2018, το Τερματικό της εταιρείας μας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί για παράδοση καυσίμων όπως βενζίνη, ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ. στην εγχώρια αγορά.

Η εταιρεία έχει επίσης φροντίσει, ώστε η γη που της έχει παραχωρηθεί για ενοικίαση από το κράτος στο Βασιλικό να συνορεύει με την ιδιόκτητή της γη. Οι μελλοντικές αναπτύξεις θα γίνουν ως επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης με την κατασκευή, σε διάφορες φάσεις, πρόσθετων δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 100.000 κ.μ. Η επέκταση θα γίνει όταν προκύψει η ανάγκη και αφού εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης. Οι επενδύσεις της εταιρείας σε υποδομές είναι διαχρονικές και συνεχείς. Η Πετρολίνα στηρίζει έμπρακτα την κυπριακή οικονομία με τη δημιουργία μακροχρόνιων υποδομών οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επόμενες γενιές.

Όμως, παράλληλα κατασκευάζονται και νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Τον Ιούλιο του 2014, η Πετρολίνα, μέσω της πλήρους θυγατρικής της εταιρείας Lca Aviation Fueling System Ltd, συμβλήθηκε με την εταιρεία Hermes Airports Ltd για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης γης εντός των ορίων του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, με σκοπό την κατασκευή δεξαμενών για την αποθήκευση και διαχείριση καυσίμων αεροσκαφών. Έχουν ήδη κατασκευαστεί τρεις δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 6.000 κ.μ. καθώς και συναφείς εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης ανεφοδιαστικών βυτιοφόρων οχημάτων.  
Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκαν πριν το τέλος του 2016. Το Τερματικό αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, μόλις εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες άδειες, περί τα μέσα του 2017. Οι επενδύσεις για την κατασκευή αυτού του Τερματικού ανήλθαν στα περίπου €12 εκατ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

H Πετρολίνα είναι μια εταιρεία που αν και έχει πρατήρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο έχει ταυτιστεί με την πόλη της Λάρνακας, που είναι και η έδρα της. Ποιες προσπάθειες καταβάλλετε με στόχο την ανάπτυξη και μεταμόρφωση του βορείου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας;

Με την ολοκλήρωση των πρόσθετων εργασιών στο Τερματικό Βασιλικού που, όπως ανάφερα προηγουμένως υπολογίζεται τέλος του 2017 με αρχές 1018, η Πετρολίνα θα μεταφέρει τις εργασίες αποθήκευσης και διαχείρισης των υγρών καυσίμων στο Τερματικό Βασιλικού.  Ακολούθως, θα αρχίσει η αποξήλωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και ο καθαρισμός της γης.  

Ευελπιστούμε ότι τα ιδιόκτητα οικόπεδα, στα οποία βρίσκεται το Τερματικό στη Λάρνακα, θα ενταχθούν σε νέες πολεοδομικές ζώνες για να τύχουν κατάλληλης ανάπτυξης. Ήδη, υποβλήθηκε προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο σχετική μελέτη για την αλλαγή και την αναβάθμιση των πολεοδομικών ζωνών και σύντομα αναμένεται η τελική απόφαση.

Σημειώνω, ότι είχαμε υποδεχθεί με ικανοποίηση την έναρξη της μελέτης του Σχεδίου Περιοχής από την Πολεοδομία μετά την Έκθεση του υπουργού Εσωτερικών που θα  καθόριζε τις παραμέτρους ανάπτυξης, με καταληκτική ημερομηνία στις αρχές του 2017. Η Πετρολίνα πρωτοστάτησε και εδώ ώστε, σε συνεργασία με το ΕΒΕΛ και σε συντονισμό με τον Δήμο Λάρνακας, οι πέντε επηρεαζόμενες εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου να προσλάβουν συμβούλους διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους και εκτοπίσματος για ετοιμασία προτάσεων, τις οποίες το Πολεοδομικό Συμβούλιο αναμένουμε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη. Η μετακίνηση από τη Λάρνακα προϋποθέτει την ικανοποίηση του αιτήματός μας για σημαντική πολεοδομική αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής. Αυτό είναι και το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο που προσθέτει αξία, έστω και μερικώς, από την αναγκαστική μετακίνησή μας.

KΟΙΝΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Όσον αφορά στο υγραέριο, για να γίνει εφικτή η μεταστέγαση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, λόγω του μικρού μεγέθους της τοπικής αγοράς και του ψηλού απαιτούμενου κεφαλαιουχικού κόστους, η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η δημιουργία κοινού τερματικού. Έτσι, τον Ιούνιο του 2016, η Πετρολίνα υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με άλλες τρεις εταιρείες που επίσης διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υγραερίου στη Λάρνακα. Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην οποία έχουμε ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα. Σκοπός της κοινοπραξίας είναι η κατασκευή κοινού Τερματικού για την αποθήκευση και εμφιάλωση υγραερίου. Τα κατασκευαστικά έργα εκτιμούνται στα €23 εκατ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία που θα εξασφαλιστούν όλες οι προαπαιτούμενες άδειες.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες επενδύσεις που κάνατε ως εταιρεία τα τελευταία 50 χρόνια και ποιο αριθμό ατόμων καταφέρατε να εργοδοτήσετε μέσω αυτών των επενδύσεων;

Όπως είναι γνωστό, η Πετρολίνα είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών και ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από πέντε αδέλφια με μεγάλα οράματα και όρεξη για δουλειά, τους αδελφούς Λευκαρίτη. Η ιδέα δραστηριοποίησης σε αυτόν το τομέα προέκυψε από την ανάγκη ανεφοδιασμού του στόλου φορτηγών και λεωφορείων που είχαν δημιουργήσει από το 1946. Έτσι, γεννήθηκε η Πετρολίνα με τη δημιουργία των πρώτων πρατηρίων και την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων σε απομακρυσμένη τότε περιοχή της Λάρνακας, μακριά από οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη.

Έκτοτε, οι εργασίες της Πετρολίνα αναπτύχθηκαν ραγδαία, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και τη δημιουργία του Τερματικού στο Βασιλικό, καθώς και τη διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 99 πρατήρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και παράλληλα προμηθεύει με τα προϊόντα της ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών πελατών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.  

Ο Όμιλός μας εργοδοτεί σήμερα άμεσα 450 άτομα και έμμεσα, μέσω των πρατηρίων και άλλων συνεργατών, περίπου άλλα 1000 άτομα. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΙ

Η εταιρεία σας συνεργάζεται τα τελευταία 40 χρόνια με τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ. Πόσο σημαντική είναι αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία με την ΕΝΙ είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να προσφέρουμε ανώτερης ποιότητας προϊόντα. Μετρά περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και πρόκειται για μια σταθερή και αξιόπιστη συνεργασία με έναν, διεθνώς αναγνωρισμένο για την ποιότητά του, ιταλικό κολοσσό. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η διαχρονική στρατηγική συνεργασία μας ανανεώθηκε φέτος τον Ιανουάριο για ακόμη 10 χρόνια.

Έχει επίσης, ανανεωθεί η συνεργασία μας και στον τομέα λιπαντικών. Έτσι, η Πετρολίνα διατηρεί την αποκλειστική άδεια εισαγωγής και εμπορίας των υψίστης ποιότητας λιπαντικών, γράσων και ειδικών υγρών ENI στην Κύπρο. 

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια κυπριακή εταιρεία με αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της, που οι ιδρυτές της απαίτησαν, να είναι η προσφορά υψίστης ποιότητας προϊόντων στον Κύπριο καταναλωτή. Με αυτό τον στόχο, προσπαθούμε πάντοτε να δημιουργούμε συνεργασίες που να υλοποιούν αυτή τη φιλοσοφία. Συνεργασίες όπως αυτήν που έχουμε με την ΕΝΙ, όσο και άλλες, όπως η συνεργασία μας με την αμερικανική Biofriendly Corporation, μέσω της οποίας προσφέρουμε τα ανώτερης ποιότητας καύσιμα κίνησης Petrolina Platinum+.

Σύντομα θα δούμε και τα πρώτα πρατήρια ΕΝΙ στην Κύπρο;

Με βάση την ανανεωμένη συμφωνία μας με την ENI, όλα τα πρατήρια της Εταιρείας μας που σήμερα φέρουν το εμπορικό σήμα Agip, θα μετονομαστούν σε ENI και θα φέρουν πλέον τα νέα λογότυπα του ιταλικού κολοσσού.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των 99 πρατηρίων που διαθέτει η εταιρεία παγκύπρια;

Ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση του δικτύου πρατηρίων είναι μια συνεχής εργασία, που σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Η ανέγερση όλων των νέων πρατηρίων, καθώς και η ανακαίνιση των υφιστάμενων γίνεται με βάση τις τελευταίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος, λειτουργικότητας και εμφάνισης.

Στους σχεδιασμούς σας βρίσκεται και η λειτουργία πρατηρίων υγραεριοκίνησης;
Η εταιρεία μας έχει ήδη καταθέσει αιτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών υγραεροκίνησης σε έξι πρατήρια, ένα σε κάθε επαρχία, με προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί σε 10. Παράλληλα, έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις της στη Λάρνακα για την αποθήκευση του υγραερίου κίνησης.  

Παρόλα αυτά, και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, είμαστε επιφυλακτικοί για την επιτυχία που πιθανόν να έχει το καύσιμο αυτό στην τοπική αγορά όσον αφορά όγκους πωλήσεων.

Σε ποιους πυλώνες βασίζεται η εταιρική κοινωνική ευθύνη σας;

Ως κυπριακή εταιρεία, η Πετρολίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κοινωνικό σύνολο και μέσω μιας συγκροτημένης πολιτικής κοινωνικής ευθύνης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει ο Κύπριος καταναλωτής όλα αυτά τα χρόνια.

Η στρατηγική για την εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας μας βασίζεται στους πυλώνες της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και του περιβάλλοντος.  

Για κάθε ένα από αυτούς τους πυλώνες έχουμε αναπτύξει μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες στηρίζουν μη-κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα σύνολα ή ομάδες. Η Πετρολίνα δηλώνει πάντοτε παρούσα όταν η Κύπρος την έχει ανάγκη.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας;

Οι ενδείξεις για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας έχουν αρχίσει να είναι πιο εμφανείς, κυρίως μετά και την έξοδό μας από τον μηχανισμό στήριξης. Αυτό σίγουρα θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι ξένοι περιγράφουν την Κύπρο ως μια χώρα που έχει πετύχει ένα οικονομικό θαύμα, μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τη σχεδόν ολική οικονομική καταστροφή του 2013. 

Αυτό όμως το έχουμε καταφέρει ήδη πολλές φορές, για να μην ξεχνάμε πως κατορθώσαμε να “ξαναστήσουμε” την οικονομία μας μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ωστόσο, για να αναπτυχθεί η οικονομία του τόπου μας σε πιο στέρεες βάσεις χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που ως Κύπρος διαθέτουμε κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες.   

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Πόσο θα διαφοροποιηθούν οι σχεδιασμοί της εταιρείας σας σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού;

Η λύση του εθνικού μας προβλήματος πιθανόν να επηρεάσει και θετικά και αρνητικά την οικονομία μας, ανάλογα με τα δεδομένα τη λύσης. Εκτιμώ ότι τα θετικά θα είναι περισσότερα των αρνητικών.  

Όσον αφορά στην εταιρεία μας, αναμένουμε ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα παρουσιαστούν σημαντικές νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως στον τομέα της ναυτιλίας παραδείγματος χάριν, ο οποίος αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, καθώς τα πλοία με κυπριακή σημαία θα έχουν πρόσβαση στα λιμάνια της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν μπορούν τώρα να κάνουν, λόγω του εμπάργκο που ισχύει από μέρους της Τουρκίας. Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κυπριακό νηολόγιο.

Ευελπιστώ, επίσης, ότι θα μπορέσουμε να επανακτήσουμε τα πρατήρια που διαθέτουμε στα κατεχόμενα. 

Ποια είναι η συνολική περιουσία της εταιρείας στα κατεχόμενα;

Διαθέτουμε συνολικά 28 πρατήρια και συγκεκριμένα 17 με το σήμα Petrolina και 11 με το Lina (πρώην Fina). Έχουμε επίσης ακίνητη περιουσία εντός πόλεως Αμμοχώστου, όπως τα κεντρικά μας γραφεία, το ξενοδοχείο Savoy, οικόπεδα, καθώς και οικόπεδα σε άλλες περιοχές όπως Νέα Σαλαμίνα, Άχνα, Άγιος Δομέτιος, Αχερίτου και Στύλλους. 

ΟΧΙ ΣΤΟ DUAL LISTING

Θα σας ενδιέφερε η παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο, ή είναι πιο πιθανό η εταιρεία να αποχωρήσει από το ταμπλό του ΧΑΚ;

Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σκέψεις αλλαγής του σημερινού καθεστώτος ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑΚ.

Τι αντιπροσωπεύει για σας η ΑΕΚ Λάρνακας;

Προσωπικά αποτελώ μέρος της δημιουργίας της ΑΕΚ, έτσι και η ΑΕΚ αποτελεί σημαντικό μέρος της δικής μου ζωής. 

Who is who

Ο Ντίνος Λευκαρίτης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 17 Απριλίου του 1952 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο. Μετά την αποφοίτησή του, σπούδασε Business Studies στο Λονδίνο μέχρι το 1973 και ακολούθως ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Το 1974 ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στις ναυτιλιακές εργασίες του Ομίλου, αρχικά από το γραφείο του Συγκροτήματος στο Λονδίνο, όπου και απέκτησε σημαντικές εμπειρίες στον τομέα ασφαλίσεων και ναυλώσεων πλοίων. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1977, συνέχισε να εργάζεται στον τομέα ναυσιπλοΐας ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε και με την οικονομική διαχείριση του Ομίλου. Από το 1982 μέχρι το 1994 ήταν διευθυντής της εταιρείας Petrolina A.E. στην Ελλάδα. Σήμερα είναι Εκτελεστικός ???? των εταιρειών του Συγκροτήματος Αδελφών Λευκαρίτη/Πετρολίνα, Αντιπρόεδρος  Τουρισμού του ΚΕΒΕ, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Τουρισμού ΚΕΒΕ, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου. Είναι έγγαμος και έχει 4 παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!