| Notaka |

“ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΚΤΩΝ & ΑΜΙΓΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ”.

Στα μικτά πρατήρια καυσίμων και στα αμιγή πρατήρια υγραερίου μετά την έκδοση της πρώτης άδειας λειτουργίας τους, προβλέπονται οι εξής επιθεωρήσεις – έλεγχοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με το Π.Δ. 595/1984 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Τα πρατήρια αυτά έχουν αδειοδοτηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΚΤΩΝ & ΑΜΙΓΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ  Απρίλιος 2017.-

Στα μικτά πρατήρια καυσίμων και στα αμιγή πρατήρια υγραερίου μετά την έκδοση της πρώτης άδειας λειτουργίας τους, προβλέπονται οι εξής επιθεωρήσεις – έλεγχοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με το Π.Δ. 595/1984 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Τα πρατήρια αυτά έχουν αδειοδοτηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

  1. ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Επιθεώρηση, έλεγχος και συντήρηση των εγκαταστάσεων του υγραερίου, η οποία γίνεται από αρμόδιο συνεργείο. Μετά από την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να χορηγείται και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση – βεβαίωση από αρμόδιο μηχανικό ότι «όλες οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του πρατηρίου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια». Ο μηχανικός προφανώς είναι συνεργάτης του συνεργείου συντήρησης.

  1. ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Πενταετής επιθεώρηση, έλεγχος και συντήρηση των δεξαμενών υγραερίου. Συγκεκριμένα γίνεται από αρμόδιο συνεργείο  :

Α) Έλεγχος δεξαμενής για την καλή κατάσταση της αντιδιαβρωτικής επικάλυψης.  Όταν η δεξαμενή προστατεύεται με καθοδική προστασία αρκεί να γίνεται ετήσιος έλεγχος της καλής απόδοσης της καθοδικής προστασίας στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου.

Β) Έλεγχος της ρύθμισης πίεσης ανοίγματος των ασφαλιστικών βαλβίδων της δεξαμενής, οι οποίες είναι καλό να αντικαθίστανται εντός της πενταετίας.

Μετά τις παραπάνω διαδικασίες  θα πρέπει να χορηγείται και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση – βεβαίωση από αρμόδιο μηχανικό ότι «όλες οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του πρατηρίου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια».

 Ο μηχανικός προφανώς είναι συνεργάτης του συνεργείου συντήρησης.

  1. ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Δεκαετής επιθεώρηση, έλεγχος και συντήρηση των δεξαμενών υγραερίου στην οποία προβλέπεται εκτός των παραπάνω γενικότερων ελέγχων, εσωτερική επιθεώρηση για διαβρώσεις και φθορές ή υδραυλική δοκιμασία σύμφωνα με τις διατάξεις της Υ.Α. 14165/Φ174/373/1993 (ΦΕΚ 673Β/1993).

Μετά την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να εκδίδεται κατάλληλο πιστοποιητικό από αρμόδιο φορέα πιστοποίησης και να χορηγείται και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση – βεβαίωση από αρμόδιο μηχανικό ότι «όλες οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του πρατηρίου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια». 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω βεβαιώσεις, κρατούνται στο πρατήριο και ελέγχονται από εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτόν κλιμάκια που αποτελούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας τάξης του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Οικονομικών, Χωροταξίας Οικισμού & Περιβάλλοντος, της Αγορανομίας και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.  Τα κλιμάκια αυτά μπορούν να συγκροτούνται  και με απόφαση της οικείας Περιφέρειας.

Επιπλέον όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων και της συντήρησης καταγράφονται σε ειδικό δελτίο, το οποίο υπογράφεται από τον διενεργήσαντα τον έλεγχο αρμόδιο μηχανικό. Για όλους τους ελέγχους θα πρέπει να τηρείται αρχείο στον Τεχνικό Φάκελο του Πρατηρίου, ο οποίος ενημερώνεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του πρατηρίου (ΥΑ. οικ. 32880/2038/2009 (ΦΕΚ1221/Β/2009) και δεν απαιτείται η κατάθεση του σε κάποια Υπηρεσία.

Μόνο το πιστοποιητικό που χορηγείται μετά τον έλεγχο της δεκαετίας  θα πρέπει να κατατίθεται στην αρμόδια  Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών  για να ενημερωθεί ο φάκελος της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου (Ν.4439/2016).

Π.Ο.Π.Ε.Κ

(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!