| Notaka |

“Η στρατηγική του ΟΠΕΚ αποδίδει”.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών φαίνεται ότι θα κερδίσει, τελικά, τη μάχη κατά του πλεονάσματος προϊόντων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα αποθέματα σε χερσαίες αποθήκες και σε πλωτές κατασκευές μειώνονται. Βέβαια, αυτό ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται στην τιμή του εμπορεύματος ακόμα, ίσως επειδή το πετρέλαιο Brent αγωνίζεται να ανακάμψει από τις απώλειες του τελευταίου 12μήνου και να υπερβεί τα επίπεδα των 55 δολαρίων το βαρέλι.

 

των Libby George, Ahmand Ghaddar,

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών φαίνεται ότι θα κερδίσει, τελικά, τη μάχη κατά του πλεονάσματος προϊόντων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα αποθέματα σε χερσαίες αποθήκες και σε πλωτές κατασκευές μειώνονται. Βέβαια, αυτό ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται στην τιμή του εμπορεύματος ακόμα, ίσως επειδή το πετρέλαιο Brent αγωνίζεται να ανακάμψει από τις απώλειες του τελευταίου 12μήνου και να υπερβεί τα επίπεδα των 55 δολαρίων το βαρέλι.

Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα μειώνονται διεθνώς, από τον Κόλπο Σαλντάνα στη Νότια Αφρική μέχρι την Καραϊβική. Στη Νιγηρία υπήρξε πλεόνασμα αποθεμάτων για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αρχίζει να μειώνεται, ενώ ακόμα και το Ιράν έχει ρευστοποιήσει την ποσότητα του αργού που διατηρούσε σε πλωτές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Ο ΟΠΕΚ, σε συμφωνία με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του, αποφάσισε να παράγει σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια λιγότερα ημερησίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στόχος αυτής της απόφασης είναι να μειωθεί δραστικά μια πλεονάζουσα ποσότητα σχεδόν 300 εκατ. βαρελιών αργού και πετρελαιοειδών από τα αποθέματα του ΟΠΕΚ. «Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα αποθέματα αργού σωρεύονταν πιο αργά απ’ ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρότι η διαδικασία επισκευής των εγκαταστάσεων διύλισης ήταν πολύ πιο έντονη παγκοσμίως», παρατηρεί ο Ρίτσαρντ Μάλινσον, αναλυτής της Energy Aspects.

Οσον αφορά το Ιράν, αυτό έχει πουλήσει όλη την ποσότητα «μαύρου χρυσού» την οποία τοποθετούσε επί σειράν ετών σε πλωτούς αποθηκευτικούς χώρους. Σήμερα, η Τεχεράνη καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσει την αυξητική πορεία των εξαγωγών της σε πετρέλαιο, ενώ παράλληλα έχει επιβάλει περιορισμούς στην παραγωγή της. Ο κολοσσός στις συναλλαγές επενδυτικών προϊόντων πετρελαίου της Vitol έχει πουλήσει εκατομμύρια βαρέλια αργού από τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του στη Νότια Αφρική στον Κόλπο Σαλντάνα, τα οποία κατευθύνθηκαν στην Ταϊβάν, στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η γαλλική Total έχει διαθέσει επιπλέον 2 εκατ. βαρέλια νιγηριανού πετρελαίου. Επίσης, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι και ο χρηματιστηριακός οίκος Mercuria έχει πουλήσει πετρέλαιο και συναφή προϊόντα από τις αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις.

Η σκανδιναβική τράπεζα SEB δήλωσε ότι τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα σε εβδομαδιαία βάση έχουν περιοριστεί κατά 42 εκατ. βαρέλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες. «Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα η αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ σε αργό έχει δημιουργήσει μια κάποια σύγχυση, η οποία αποδίδεται αφενός στη μειωμένη δραστηριότητα των αμερικανικών διυλιστήριων και αφετέρου στις εισαγωγές σε αργό στις οποίες προβαίνει η χώρα», σύμφωνα με την τράπεζα SEB.

Συν τοις άλλοις, σταθερή μείωση εμφανίζεται και στα αποθέματα παραγώγων πετρελαίου. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στον κλάδο των πετρελαιοειδών (FGE), τα συνολικά επίπεδα των αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Αμστερνταμ, στο Ρότερνταμ και στην Αμβέρσα, αλλά και στη Σιγκαπούρη και στην Ιαπωνία, είχαν μειωθεί κατά 6,5 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου, στα 631 εκατ. βαρέλια. Τα εβδομαδιαία δεδομένα κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ άνω των 679 εκατ. βαρελιών τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τη FGE.

Αν η μείωση εξακολουθήσει να υφίσταται, η FGE προβλέπει πως τα παγκόσμια αποθέματα θα φθάσουν στο ανώτατο όριο διακύμανσης 10ετίας (611 εκατ. βαρέλια) μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Παρά ταύτα, η εταιρεία συμβούλων προειδοποιεί ότι σε μεγάλο βαθμό το ζωηρό ενδιαφέρον για τα παράγωγα πετρελαίου σημαίνει ότι τεράστιες ποσότητες βενζίνης εξάγονται από την Ευρώπη, τα περιθώρια κέρδους έχουν ενισχυθεί και τα διυλιστήρια έχουν κίνητρο να επισπεύσουν τις εργασίες τους.

ΠΗΓΗ: (Reuters, Καθημερινή)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!