| Notaka |

“Πότε ξεκινούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες”.

Τα σχέδια ΕΛ.ΠΕ και Energean Oil & Gas μετά την έγκριση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πότε θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες. Το ενδιαφέρον στη συμμαχία Energean-Repsol.

 

Με έκπληξη αλλά και ικανοποίηση υποδέχτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,75% και η Energean Oil & Gas την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα τριών χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Στελέχη των δύο εταιριών μιλώντας στο Euro2day.gr, δηλώνουν έκπληκτοι για αυτήν την εξέλιξη καθώς την ανέμεναν περί τα τέλη του μήνα και ως εκ τούτου εκφράζουν την ικανοποίηση τους, καθώς διακρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και να στηρίξει πολιτικά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο στις 3 Απριλίου.  Αν και όπως παρατηρούν, τα ίδια στελέχη, «πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τις περιοχές «ΒΔ. Πελοπόννησος», «Άρτα – Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία», εντούτοις είναι ιδιαίτερα θετικό πως οι διοικητικές αποφάσεις επιταχύνονται».

ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas, αναμένουν τώρα τον προσδιορισμό του χρόνου της υπογραφής των συμβάσεων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κυρίως το πότε αυτές θα πάνε προς κύρωση στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, τα ΕΛ.ΠΕ για τις περιοχές που τους ανήκουν «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Άρτα Πρέβεζα» καθώς και η Energean Oil & Gas για το «οικόπεδο» της Αιτωλοακαρνανίας, συνεχίζουν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς.

Το ενδιαφέρον σε σχέση με αυτές τις περιοχές εστιάζεται στην Energean Oil & Gas μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε με τον πολυεθνικό κολοσσό Repsol. Η ισπανική εταιρία μπαίνει ως operator στις έρευνες στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα η ελληνική εταιρία έχει χαρακτηρίσει τις δύο περιοχές ως στρατηγικής προτεραιότητας για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο σχεδιασμός της πάντως, είναι να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες το 2019. Θα έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες για τη συλλογή των υπαρχόντων δεδομένων από παλιότερες έρευνες και η επεξεργασία τους.

Επίσης, η Energean Oil & Gas αναμένει και την εκδίκαση της προσφυγής της στο ΣτΕ για το «οικόπεδο» της «Άρτας – Πρέβεζας», όπου είχε προσφύγει κατά της απόφασης για ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στην περιοχή των ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ από την πλευρά τους, μπορούν να υπογράψουν με το ΥΠΕΝ τη σύμβαση παραχώρησης του προαναφερόμενου «οικοπέδου» και ταυτόχρονα προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους. Μετά την κύρωση των συμβάσεων τους από τη Βουλή θα αξιολογήσουν με τη σειρά τους τα υπάρχοντα δεδομένα από παλιότερες σεισμικές στις δύο περιοχές και ταυτόχρονα θα διενεργήσουν και νέες σεισμικές. Οι εκτιμήσεις τους για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις τοποθετούνται στη διετία 2020-2021.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!