| Notaka |

“Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων”.

Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί με αυστηρό ύφος την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί με αυστηρό ύφος την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», ενώ απευθυνόμενοι στην κυπριακή κυβέρνηση τονίζουν ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: 

« Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, απαξιώνοντας πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμβάσεις αξιοποίησης και εκμετάλλευσης με κάποιες πολυεθνικές εταιρείες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου. Είναι μία ανησυχητική εξέλιξη καθώς είναι απαράδεκτο η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης της νήσου και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης συνεργασίας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά. 

Συμφωνούμε απολύτως με χθεσινές δηλώσεις για το θέμα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρεια Κύπρο, και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Έχουμε και κατά το παρελθόν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με την προβληματική φύση των ενεργειών και των δράσεων στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα ενός από τους σχετικούς τομείς, δηλαδή το μπλοκ 6, εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Οι εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά υπογράφοντας μονομερώς συμβάσεις αγνοούν την βούληση των τουρκοκυπρίων, της ετέρας ιδρυτικής κοινότητας της νήσου. Η συγκεκριμένη στάση τους μάλιστα θα ληφθεί υπ΄ όψη στις μελλοντικές συνομιλίες για την εκμετάλλευση των τουρκικών κοιτασμάτων στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί πως μετά από συμφωνία, οι πλευρές που θα αποτελέσουν τη νέα κοινότητα θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν τους όρους και την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά στον τομέα της ενέργειας. 

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων του ζητήματος της Κύπρου. Η μόνη οδός που υπάρχει για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της νήσου πριν από την επίτευξη συμφωνίας, είναι να υπάρξει συνεννόηση και διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να συμφωνηθεί η ορθή κατανομή των εσόδων. 

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι μελλοντικές πολιτικές συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι του νησιού, και να σταματήσει οποιεσδήποτε μονομερείς δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία των προσπαθειών που στοχεύουν προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης λύσης.

Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!