| Notaka |

“Εντείνονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων”.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις της αγοράς στον τομέα των ιχνηθετών νέας μοριακής τεχνολογίας, και στοχεύοντας στη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών, οργάνωσε την παρουσίαση των συστημάτων ιχνηθέτησης, το πρώτο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες, και το δεύτερο θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου.

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις της αγοράς στον τομέα των ιχνηθετών νέας μοριακής τεχνολογίας, και στοχεύοντας στη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών, οργάνωσε την παρουσίαση των συστημάτων ιχνηθέτησης, το πρώτο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες, και το δεύτερο θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου.

Η παρουσίαση γίνεται από 8 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συστημάτων ιχνηθέτησης υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα:

Α) ιχνηθετών νέας μοριακής τεχνολογίας για τα υγρά καύσιμα, Β) κατάλληλου εξοπλισμού και μεθόδων για τον προσδιορισμό αυτών σε υγρά καύσιμα, Γ) ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των διαδικασιών ιχνηθέτησης και ελέγχου των υγρών καυσίμων.

Την παρουσίαση παρακολουθούν τα μέλη της Ομάδας Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.), η οποία συστήθηκε με σκοπό την ολοκλήρωση των δράσεων (νομοθετικών και παρακολούθησης υλοποίησης συστημάτων) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, εμπειρογνώμονες από τις Χημικές και Τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και εκπρόσωποι των Γενικών Γραμματέων που είναι μέλη της Επιτροπής που παρακολουθεί το έργο της Ο.Δ.Ε.

Ιχνηθέτηση είναι η διαδικασία κατά την οποία μέσω της προσθήκης χημικών ουσιών (ιχνηθέτες) στα καύσιμα, μπορεί να ανιχνεύεται ή και να προσδιορίζεται ποσοτικά, μέσω χημικής ανάλυσης, η νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε τα εξής:

«Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων, στο οποίο προβλέπεται πολλαπλάσια αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των Χημικών και Τελωνειακών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Επίσης, στην εντατικοποίηση των ελέγχων μπορεί να συμβάλλει θετικά η ανάπτυξη 10 Κινητών Ομάδων Ελέγχου σε όλη την επικράτεια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Ξάνθη, Λάρισα, Δράμα, Ηράκλειο και Κομοτηνή), καθώς και η λειτουργία των δύο Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου στην Ε.Λ.Υ.Τ. Αττικής.

Εξάλλου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτει οχήματα, ειδικά εξοπλισμένα με φορητές συσκευές, που χρησιμεύουν στον εντοπισμό των υπόπτων για νοθεία υγρών καυσίμων, τόσο πετρελαίου όσο και βενζινών.

Στη συνέχεια του επιτόπιου ελέγχου, δείγματα από τα ύποπτα καύσιμα προσκομίζονται στα διαπιστευμένα κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025 σταθερά εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου γίνεται ανάλυση με επικυρωμένες μεθόδους, προς εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος.

Τέλος, αναμένουμε τη θετική συνεισφορά της λειτουργίας του Διυπουργικού Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου καταπολέμησης της λαθρεμπορίας (ΣΕΚ), που θα συγκροτηθεί πολύ σύντομα και το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας ελέγχου στη ροή προϊόντων, εγγράφων και χρήματος, που θα αναδείξει οργανωμένα δίκτυα λαθρεμπορίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!