Skip to main content
| I |

“Η «Μαμιδάκης» στα χέρια ρωσικής κρατικής εταιρείας μέσα από την αυστριακή εταιρεία Cetracore Energy”.

Η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Την είσοδό της στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών στοχεύει η αυστριακή εταιρεία Cetracore Energy GmbH με την εξαγορά της Μαμιδάκης – Jet Oil.
Η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά τη δυσάρεστες εξελίξεις του περασμένου Ιούλιου, που σημαδεύτηκαν από την αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη, σε ηλικία 84 ετών, καθώς δεν άντεξε την πτώχευση της εταιρείας Jet Oil.
Το αίτημα της εταιρείας έγινε αποδεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και έλαβε προστασία από τους επενδυτές μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017.
Πρόκειται για υπόθεση «καρμπόν» με αυτή του ομίλου Μαρινόπουλου και έτσι βρέθηκε στο δικηγορικό γραφείο του Σεραφείμ Σωτηριάδη, το οποίο έχει εμπειρία σε ανάλογες υποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής είναι πρόθυμος να επενδύσει 110 εκατ ευρώ στην εταιρεία και να τη βάλει σε μία πορεία βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της, με την προσδοκία να βρει το δικό της δρόμο στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών. 
Με αυτό το ποσό, η Cetracore φιλοδοξεί να πάρει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Mamidoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και κοστολογούνται από τους πιστωτές στα 110 εκατομμύρια, αλλά και το βάρος του δανεισμού της που ανέρχεται κοντά στα 300 εκατομμύρια. 
Η διάσωση στηρίχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών (σ.σ. άρθρα 106 β και θ) και θα προβλέπει μερική «διαγραφή» υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου. 
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τον ρωσικό όμιλο, μαζί με το ανεξόφλητο μέρος των δανείων και λοιπών υποχρεώσεων και βεβαίως τους εργαζόμενους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ευοδωθεί το ενδιαφέρον θα είναι η δεύτερη προσπάθεια εισόδου εταιρίας με ρωσικό άρωμα στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. 
Στην εταιρία με έδρα τη Βιέννη, μετέχει με ένα σοβαρό ποσοστό, περίπου 20% η Ρωσική κρατική εταιρία πετρελαίων Rosneft.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!