Skip to main content
| Notaka

“Λιλλήκας: Ο σταθμός LNG πρέπει να είναι ο στόχος της Κύπρου”.

Ο ρόλος της ΕΕ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν «παθητικός» σε αντίθεση με αυτόν της Αθήνας, υπογράμμισε σε συνέντευξη στην Euractiv.gr ο Πρόεδρος του κόμματος της Κύπρου Συμμαχία Πολιτών κος Γιώργος Λιλλήκας.

 

Ο ρόλος της ΕΕ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν «παθητικός» σε αντίθεση με αυτόν της Αθήνας, υπογράμμισε σε συνέντευξη στην Euractiv.gr ο Πρόεδρος του κόμματος της Κύπρου Συμμαχία Πολιτών κος Γιώργος Λιλλήκας.

Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών δήλωσε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου κινείται στην σωστή κατεύθυνση και ότι θα πρέπει παράλληλα να επεκταθεί και με το Λίβανο.

«Η Κύπρος, θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι φιλοξενεί πολύ μεγάλες ποσότητες. Είναι σωστή η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, και θα πρέπει παράλληλα να αναπτυχτεί και με το Λίβανο, και η Κύπρος και η Ελλάδα να διαδραματίσουν εκείνο το ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο, για να εμπλακούν έμμεσα και αραβικές χώρες στη συνεργασία με το Ισραήλ. Εμείς μπορεί να ήμασταν ο καταλύτης ή κάτι τέτοιο».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Κύπρος προσφέρεται, κατά την άποψή μου, πρώτον για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης, και αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Με ένα μεγάλο τερματικό υγροποίησης  μπορεί να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος  και η αξία της Κύπρου. Εάν οι ποσότητες είναι αυτές που υπολογίζουν οι μεγάλες εταιρίες που φιλοξενούνται, τότε μπορεί να υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας προς την Ιταλία και την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λιλλήκα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου την οποία «σήμερα επιβουλεύεται η Τουρκία και την εκμεταλλεύεται η Μεγάλη Βρετανία με τις βάσεις», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να την αξιοποιήσουμε εμείς προς όφελος μας».  Για το ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου διέκρινε μια ευκαιρία για την Κύπρο (αφού πρώτα λυθεί το κυπριακό) να πουλάει φυσικό αέριο στην Τουρκία.

«Εάν λυθεί το κυπριακό, εάν και όταν λυθεί το κυπριακό, θα μπορούσαμε να πουλήσουμε, για τις ανάγκες της Τουρκίας, όχι για να μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις ανάγκες της Τουρκίας, να της πουλήσουμε φυσικό αέριο, και να της κάνουμε και μια καλή τιμή, για να έχει όφελος». Και συνέχισε: «Αλλά ως εκεί. Δεν μπορεί να εξαρτόμαστε για την εξαγωγή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία και από την τουρκική πολιτική», είπε.

Τέλος πάντα στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός της εμπλοκής «πολυεθνικών Κολοσσών» (όπως της Total, της ExxonMobil και της Noble) του συγκεκριμένου τομέα ως αποτρεπτικό μέτρο για την τουρκική επιθετικότητα, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη χάραξης ολοκληρωμένης στρατηγικής για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!