| Notaka |

“Total – ENI στην Τελική Ευθεία για Γεώτρηση”.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν Total και ΕΝΙ με τις προετοιμασίες για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. 

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν Total και ΕΝΙ με τις προετοιμασίες για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη, ανακοινώθηκε και επίσημα σε ξένα χρηματιστήρια η δέσμευση του πλωτού γεωτρύπανου «West Capella», ενώ στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι η γεώτρηση θα γίνει σε σημείο στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ με αυτήν της Αιγύπτου και σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων από το σημείο όπου αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η 8η γεώτρηση της ΕΝΙ στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ».

Η τελευταία γεώτρηση προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος από τις προηγούμενες, προφανώς προς αναζήτηση συμπυκνωμένων υδρογονανθράκων και πιθανότατα και πετρελαίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η Seadrill Partners LLC (συμφερόντων του μεγιστάνα Νορβηγού με κυπριακό διαβατήριο Τζον Φρίτρεκσεν) εξασφάλισε συμβόλαιο με την Total E&P Cyprus B.V. για το γεωτρύπανο «West Capella» στην Κύπρο.

Η σύμβαση αναμένεται να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και εκτιμάται ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει 50 μέρες. Από τη διάθεση του γεωτρύπανου η εταιρεία θα εισπράξει περίπου $10 εκατομμύρια.

Όπως επεξηγείται, το «West Capella» αναβαθμίζεται με σύστημα «διαχείρισης πίεσης της γεώτρησης» («MPD»), που θα χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη γεώτρηση.

Πρόκειται για εξελιγμένο πολύπλοκο σύστημα αυτόματου ελέγχου της πίεσης της κεφαλής του γεωτρύπανου που ασκεί κατά τη γεώτρηση κάθε στιγμή. Η χρήση του συστήματος, κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθούν λάθη ή και περιβαλλοντικά ατυχήματα, ενώ ουσιαστικά μειώνει κάθετα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους ρύπους από το ίδιο το γεωτρύπανο.

Total και ΕΝΙ έκριναν αναγκαία την προσθήκη αυτής της τεχνολογίας, λόγω και της μορφής και των διαφορετικών γεωλογικών στρωμάτων στην περιοχή του στόχου της γεώτρησης.

Οι ελπίδες στην περιοχή της γεώτρησης, επικεντρώνονται σε περιοχή έκτασης περίπου 40 τετρ. χλμ. όπου τα στοιχεία δείχνουν πανομοιότυπη διαμόρφωση και στρώματα με αυτά του «Ζορ».

Αυτό ενισχύεται εκτός των σεισμογραφικών δεδομένων και από τα βαρυτομετρικά και τα μαγνητομετρικά, που επιτρέπουν καλύτερη απεικόνιση και διαφοροποίηση των αερίων και υγρών, που μπορεί να περιέχονται στα διάφορα στρώματα.

Επίσης, δίνουν και αυξημένες πληροφορίες για την ερμηνεία του αν πρόκειται για υδρογονάνθρακες ή όχι.

(από την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!